Banjalučka berza: “Prebijeno” tek oko 78 miliona KM duga

0

U drugoj ovogodišnjoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji, koju je Banjalučka berza sprovela protekle sedmice, kompenzovano je ukupno oko 78 miliona maraka obaveza, potvrđeno je iz Banjalučke berze, koja je organizator Jedinstvenog sistema za multilateralne kompenzacije i cesije.

Iznos “prebijenih” obaveza je značajno manji od onog u prvoj ovogodišnjoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji koju je Banjalučka berza sprovela 18. maja ove godine, kada je kompenzovano nešto više od 100 miliona maraka obaveza učesnika iz privatnog i javnog sektora od ukupno prijavljenih 973.389.341 KM.

Iz Banjalučke berze su rekli da je u obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji koju su sproveli 25. oktobra ove godine kompenzovano 62.136.058 KM obaveza učesnika iz privatnog i javnog sektora od ukupno prijavljenih 932.060.278 KM.

“Procenat kompenzacije ukupno prijavljenih obaveza iznosio je 6,67 odsto. Iznos obaveza koji se mogao kompenzovati, ako se uzmu u obzir potraživanja učesnika u kompenzaciji, iznosio je 210.861.190 KM. Procenat kompenzovanih obaveza u odnosu na mogući iznos kompenzacije iznosio je 29,47 odsto”, precizirali su iz Berze i dodali da je obaveze prijavilo 1.506 učesnika.

Kako su naveli, kompenzaciju je izvršilo 893 učesnika od mogućih 1.257 koji su imali i obaveze i potraživanja, dok je više od 50 odsto obaveza kompenzovalo 460 učesnika, a 242 učesnika su potpuno kompenzovala obaveze.

Iznos kompenzovanih obaveza će se povećati po osnovu dodatne multilateralne kompenzacije koja je sprovodena u petak, 28. oktobra.Prema preliminarnim izvještajima u dodatnoj kompenzaciji je kompenzovano oko 16 miliona KM obaveza“, rekli su iz Banjalučke berze.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da je iznos kompenzovanih obaveza istina manji nego u prethodnoj kompenzaciji u maju ove godine, ali da je i ovo značajan iznos.

“Kompenzovano je ono što je moglo da se kompenzuje, ali je u ovom ciklusu značajno to što je bilo još veće učešće privrede i ovaj iznos je takođe značajan”, rekao je Božić.

Kao razlog za manji iznos kompenzovanih obaveza, on je naveo činjenicu da se dio nelikvidnosti već riješio kroz prethodne kompenzacije.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da situacija s multilateralnim kompenzacijama očigledno predstavlja dobro rješenje.

Ali u ovoj situaciji u kojoj se sada nalaze privreda i javna preduzeća, gdje god ne postoji mogućnost dolaska do gotovog novca, tu se kompenzacija neće prihvatiti. Očigledno je da je nedostatak gotovog novca toliko značajan da ljudi više vole da sačekaju neko bolje vrijeme svog dužnika, nadajući se da će on to ipak platiti gotovinom”, rekao je Pavlović i dodao da treba nastaviti s tim kompenzacijama.

Međutim, dodao je i da treba pratiti zašto se ne dobijaju bolji rezultati u kompenzacijama, te na taj način utvrditi gdje su osnovni problemi zbog čega se ne možemo riješiti svih mogućih dugovanja koja su generisana u privredi i javnom sektoru u RS. (Nezavisne novine)