Banja Mlječanica uskoro u novom ruhu, Vlada RS ulaže 30 miliona KM

0

Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mlječanica biće najmoderniji zdravstveno – turistički kompleks Republike Srpske.

Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, a u maju se očekuje otvaranje novih bungalova. Slijedi i završetak hidro bloka kojim ova bolnica postaje lider hiperbarične medicine.
 
Za završetak zdravstvenog kompleksa Vlada RS izdvojila je više od 30 miliona KM, nakon čega slijedi realizacija i projekta turističkog kompleksa.
 
U zdravstveni kompleks u “Mlječanici” bilo je potrebno kompletno renoviranje postojećeg objekta, izgradnja najsavremenijeg dijagnostičkog centra i poluintenzivne njege jedinstvene u Srpskoj. To je omogućilo efikasniji sistem liječenja pacijenata, prenosi RTRS.
 
– Očekujemo novu savremenu opremu, veći prostor i drugačije uslove za rad. Nadam se mnogo lakšem radu nego inače – naveo je Duško Bijelić, glavni medicinski tehničar u Mlječanici.
 
U to se uvjerila nakon operacije kuka i devedesetogodišnja Radosava Rodić iz Prijedora. U Mlječanicu je došla na rehabilitaciju i zahvaljujući kompletnoj zdravstvenoj usluzi, očekuje dobre rezultate.
 
– Zadovoljna sam svim uslugama u Mlječanici. Јednostavno nemam riječi – naglasila je Rodićeva.
 
U maju slijedi otvaranje deset bungalova, a zatim i hidro bloka sa hiperbaričnim komorama, čime će ova ustanova biti lider hiperbarične medicine u BiH.
 
– Moramo da znamo da je čekanje na hiperbarične komore između deset i 12 mjeseci. Zamislite da jedna Mlječanica, koja u toku jednog dana u kome će raditi dvije smjene može da izvede kroz terapiju hiperbarične medicine 40 do 50 pacijenata – rekao je Darko Banjac, direktor Specijalne bolnice za fizikalnu medicinau i rehabilitaciju “Mlječanica”.
 
U planu je da do kraja godine zdravstveni dio bude završen. Slijedi izgradnja sportskih terena i sportske dvorane. Hotel od 12.000 kvadrata i vještačka jezera. Završetak zdravstveno-turističkog kompleksa ima tendenciju zapošljavanja oko 270 radnika, ali i sklapanje ugovora sa domaćim proizvođačima hrane.