Bangladeš: Zatvoreno 150 fabrika odjeće

0

Proizvođači odjeće u Bangladešu zatvorili su jučer 150 fabrika na neodređeno vrijeme, pošto je policija podnijela tužbu protiv 11.000 radnika u vezi sa protestima praćenim nasiljem tokom kojih su zahtijevali povećanje minimalne zarade, rekli su zvaničnici.

U Bangladešu 3.500 fabrika odjeće čini oko 85 posto godišnjeg izvoza vrijednog 55 milijardi dolara, a među onima koji se snabdijevaju iz ove zemlje su neke od vodećih svjetskih marki, uključujući “Livajs”, “Zara” i “HendM”.

Uslovi rada su veoma teški za mnoge od četiri miliona radnika u ovom sektoru, od kojih su ogromna većina žene čija je početna mjesečna plata do skoro bila 75 dolara, prenose Nezavisne novine.

Protesti za bolje plate, na kojima je bilo nasilja, izbili su prošlog mjeseca. Od tada su ubijena najmanje tri radnika, a više od 70 fabrika je opljačkano ili oštećeno, navodi policija.

Komisija koju je imenovala Vlada podigla je u utorak plate u ovom sektoru za 56,25 odsto, na 114 dolara, ali su radnici to odbili i zatražili minimalnu platu od 210 dolara, prenosi “Srna”.

U četvrtak se 15.000 radnika sukobilo sa policijom na ključnom auto-putu i opljačkalo modernu fabriku Tusuku i još desetak postrojenja.