Badeco Adria (FDS) izlazi iz bankarskog biznisa

0

Badeco Adria, nekadašnja Fabrika duhana Sarajevo d.d., izlazi iz bankarskog biznisa nako dugog niza godina, piše BiznisInfo. 

Podsjetimo da je nekadašnji FDS d.d., osim što je bio vlasnik fabrike za proizvodnju duhanskih proizvoda, imao u vlasništvu i udjele u nekoliko banaka, fondova i kompanija.

Nakon što su kompaniju preuzeli strani investitori – CID Adriatic Investments GmbH i British American Tobacco – došlo je do njenog unutrašnjeg razdvajanja.

Prošle godine je duhanski biznis prenesen na novoosnovanu firmu FDS d.o.o. a ostatak holdinga je promijenio ime u Badeco Adria.

Tada je rečeno da će se Badeco Adria baviti raznim vrstama neduhanskog biznisa, a BiznisInfo je nedavno izvijestio da su preuzeli imovinu kompanije Aspek, jedne od najvećih pekarskih firmi u Sarajevu sa vlastitom proizvodnjom i lancem maloprodajnih objekata.

Bankarski biznis, očito, više nije u njihovom interesu.

Ove sedmice smo objavili da je ASA Finance podnio zahtjev Konkurencijskom vijeću BiH za preuzimanje većinske kontrole u Vakufskoj banci.

S obzirom da Badeco Adria u toj banci ima većinski udio od 73,2 posto, očito je da su dogovorili prodaju dionica.

Osim toga, Badeco je na početku ovog mjeseca prodao udio u Privrednoj banci Sarajevo putem Sarajevske berze.

Badeco je u PBS-u imao manjinski udio od 9,13 posto dionica koje je preuzeo također ASA Finance.

Osim firme Fine Food (Aspek), Badeco ostaje i vlasnik firme UPI Poslovni sistemi, suvlasnik fonda ZIF Bonus (koji je, pak, suvlasnik konjičkog Igmana), društva za upravljanje fondovima Šib-ar Invest i još nekih firmi.

Autor: BiznisInfo