Azijske berze blago porasle na početku sedmice

0

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošle sedmice, a trguje se oprezno jer se ulagači plaše usporavanja oporavka ekonomija zbog drugog vala širenja koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, no i dalje se kreće blizu najnižeg nivoa u dva mjeseca na koji je skliznuo prošle sedmice.

Taj je indeks na putu znatnih gubitaka u septembru, nakon što je porastao tri mjeseca zaredom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,5 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrili su solidni ekonomski pokazatelji iz Kine, objavljeni tokom vikenda, kao i rast berzovnih indeksa na Wall Streetu u petak.

No, trguje se oprezno jer se oporavak najvećih svjetskih ekonomija usporava zbog drugog vala širenja koronavirusa.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon snažnog rasta prošle sedmice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,48 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,60 bodova, što je bio njegov najviši nivo u dva mjeseca.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 105,60 na 105,45 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1630 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Cijene su nafte, pak, jutros dodatno pale, nakon što su prošle sedmice skliznule više od 2 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 30-ak centi, na 41,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 20-ak centi, na 40,04 dolara.

Hina