Auta više neće trpjeti pijane i pospane vozače

0

Njemačka tehnološka firma Bosch razvila je nešto što opisuje kao “sistem unutrašnjeg nadzora” za automobile, koji koristi vještačku inteligenciju. Bosch je objasnio da sistem koristi nekoliko kamera i može poduzeti niz zadataka, a trebao bi ući u proizvodnju 2022. godine.

Jedna od njegovih karakteristika uključuje i kameru u volanu. Ona može otkriti kada vozaču popusti pažnja, kada mu oči postanu teške i kada okreće glavu prema stražnjim sjedištima ili osobi koja sjedi pored njega.

Sistem analizira ove informacije i može poduzeti nekoliko radnji, uključujući upozorenje vozaču, preporučivanje pauze, pa čak i usporavanje vozila.

Bosch je rekao da informacije koje generira sistem “nisu spremljene niti prenijete trećim stranama.”

Osim kamere u volanu, Boschov sistem koristi i kamere koje su ili iznad ili ispod retrovizora. One mogu upozoriti vozača na potencijalno ozbiljna pitanja, poput djeteta koje skida sigurnosni pojas.

Nova pravila stupaju na snagu

Od sredine 2022. godine svi novi automobili na tržištu Europske unije zahtijevat će “napredne sigurnosne sisteme”.

Prema najavama, nova pravila znače da će sva motorna vozila – sve od automobila i kamiona do autobusa i kombija – morati imati sigurnosna obilježja, uključujući: sistem upozorenja o pospanosti vozača i pažnji; sistem za okretanje unazad; uređaj za snimanje podataka o događajima.

Bosch je jedna od nekoliko firmi koje razvijaju tehnologiju čiji je cilj povećati sigurnost vozila.

U martu je Volvo Cars objavio da planira ugraditi kamere i senzore u automobile za nadziranje vozača zbog znakova opijenosti i smanjenja pažnje.

Kompanija je saopštila da će njen sistem biti korišten za nadzor nad vozačima i, kada bude potrebno, intervenciju u slučaju kad vozač ne reaguje na signale i rizikuje da izazove incident sa potencijalnim tragičnim ishodom.

Vozilo će samo moći ograničiti brzinu, usporiti te parkirati na sigurnom mjestu. Instalacija ove tehnologije počet će ranih 2020-ih.

BiznisInfo.ba