Austrijski gigant otvoriće stotine radnih mjesta u Hrvatskoj

0

Austrijska aeronautička kompanija FAC C je početkom decembra 2020. počela gradnju fabrike avio-dijelova u hrvatskoj poslovnoj zoni Sjever 2, u Jakovlju na granici sa Slovenijom.

Fabrika će proizvoditi dijelove koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske avione, piše Poslovni dnevnik.

Prema poslovnom planu FAC C-a, u prvoj fazi će biti zaposleno 450 radnika, izjavila je predsjednica opštine Jakovlje Sanja Borovec.

Dodala je da ova investicija, teška 33 miliona eura, znači obezbjeđenje radnih mjesta stanovnicima ovog područja, bolju egzistenciju za život, ali i vjetar u leđa za dalji privredni razvoj te opštine.

O dolasku FAC C-a u Jakovlje počelo je da se priča sredinom 2019. kada je najavljena grinfild investicija austrijske kompanije. Samo u prvoj fazi bilo je predviđeno ulaganje od oko 30 miliona eura i otvaranje 600 radnih mjesta, a u drugoj fazi je bilo planirano otvaranje još jedne fabrike za proizvodnju unutrašnjih dijelova za avione s ukupno hiljadu zaposlenih, navodi Poslovni.

S obzirom na krizu koja je usljed pandemije Covid-19 pogodila avio-industriju, teško je procijeniti tačan obim ukupne FAC C-ove investicije i njenu dinamiku, a o tome se ne izjašnjava ni sam ulagač, primećuje list.

Dodaje da je kompanija gotovo dvije godine pregovarala o najboljoj lokaciji za svoju fabriku, koja je trebalo da bude na prostoru unutar EU, te da su u najužem izboru, pored Hrvatske, bile sve zemlje istočne i centralne Evrope, a u finišu je Hrvatska bila ispred Slovačke i Poljske.

U prvoj fazi je planirana proizvodnja dijelova za Airbus, i to dijelova za unutrašnjost aviona – od pregrada za prtljag i plafonskih panela do ulaznog dijela interijera.

FAC C će u Hrvatskoj poslovati pod imenom FAC C Solutions Croatia.

Austrijska firma ima više od 3.400 zaposlenih u 38 zemalja svijeta i prihode od 782 miliona eura.