Austrijska kompanija otvorila fabriku u Živinicama

0

Fabrika za proizvodnju poliesterskih ormara za elektroindustriju kompanije Elsta Mosdorfer Bosnia otvorena je danas u poslovnoj zoni Ciljuge II a posao je dobilo 80 novih radnika.

Time je broj uposlenika ove austrijske kompanije članice Knill Grupe koja posluje u 16 zemalja svijeta povećan na 150.

Vrijednost ulaganja kompanije Elsta Mosdorfer Bosnia je više od 10 miliona KM a prema najavama vlasnika Christiana Knilla planiraju i povećanje broja zaposlenih u skladu sa rastom proizvodnje, s obzirom na to da imaju osigurano tržište za svoje proizvode.

Odmah pored danas otvorene fabrike investitori su kupili zemljište na kojem namjeravaju graditi još jednu halu, najavljeno je danas.

Inače, na području BiH Elsta Mosdorfer Bosnia posluje od 2008. godine. Većina njihove proizvodnje izvozno je orjentisana a oko 95 posto proizvodnje ima svoje tržište u zemljama Evropske unije.

Rezultat poslovnih kontakata lokalne zajednice ali i resornog ministarstva koje je protekle godine iniciralo sastanke sa predstavnicima austrijske ambasade danas je, prema riječima ministra privrede TK Osmana Puškara, predstavljen još boljim poslovnim okruženjem i novim radnim mjestima.

Ovim je nastavljen razvoj u poslovnoj zoni Živinica u koju je u proteklom periodu u saradnji sa stranim investitorima investirano više od trideset miliona konvertibilnih maraka, rečeno je tokom otvaranja.