Austrijanci i Hercegovci vode borbu za prevlast na tržištu osiguranja

0

Godina iza nas veoma je interesantna kada je riječ o tržištu osiguranja, a obilježena je akvizicijama i previranjima na vrhu ljestvice tržišnih lidera. Može se reći da se sada postavljaju pozicije na ovom tržištu za narednih nekoliko decenija, piše BiznisInfo.

Glavni igrači u toj igri su austrijska osiguranja, koja su ove godine napravila snažan prodor na tržište. Prema najnovijim podacima, lider na tržištu BiH po visini premije za 11 mjeseci ove godine je austrijsko Uniqa osiguranje.

Ono je bilo lider i lani, ali se tokom ove godine na toj poziciji smjenjivalo nekoliko osiguravajući kuća, da bi tek u novembru Uniqa ponovo izbila na čelo.

Ona će u budućnosti imati sve jaču konkurenciju Vienna Insurance Group (VIG). Ova kuća u BiH već posjeduje Wiener osiguranje koje je lider na tržištu RS, a pred kraj 2017. kupila je Merkur osiguranje Sarajevo, čime je snažno zakoračila i na tržište FBiH.

Kako sada stvari stoje, Merkur osiguranje će nastaviti poslovati kao samostalan subjekt unutar VIG-a.

VIG i Uniqa su veliki konkurenti na austrijskom i regionalnom tržištu (obje kuće trvde da su najveće u Austriji), a sada će se njihova borba prenijeti i u BiH.

Treći austrijski igrač je Grawe osiguranje (trenutno 7. po visini premije) koje je početkom godine kupilo VGT osiguranje Visoko.

Da i Grawe namjerava širiti poslovanje pokazuje činjenica da su jučer raspisali oglas za prijem 28 zastupnika za prodaju osiguranja u isto toliko gradova.  

Agram najveći konkurent Austrijancima

Najveća konkurencija Austrijancima su osiguranja u okviru koncerna AgramEuroherc, Bosna-Sunce osiguranje, a odnedavno i Zovko – čiji je osnivač Ljubušak Dubravko Grgić.

Euroherc je drugi po visini ukupne premije za 11 mjeseci, a BSO je na četvrtom mjesto. Trenutno je u toku proces spajanja Zovko osiguranja, koje je plaćeno 9 miliona KM, sa BSO-om. Kada proces bude završen, BSO će postati ubjedljivo najveće osiguranje u BiH.

Ova godina obilježena je i usponom Central osiguranja koje je osnovano lani. Ovo osiguranje brzo je napredovalo i imalo agresivnu marketinšku kampanju, ali se zaustavilo na 9. poziciji a rast je usporio, pa tek treba vidjeti hoće li imati snage za dalji uspon.

U svemu tome bit će zanimljivo pratiti kako će se naći Sarajevo-osiguranje, koje sve više zaostaje. Najprije je izgubilo lidersku poziciju, a sada je palo na treće mjesto po iznosu premije.

Nakon spajanja BSO-a i Zovka, Sarajevo osiguranje će pasti na 4. poziciju, i izgleda da se nepovratno udaljava od vrha, iako je i dalje lider po visini isplate štete.

Jedan od ključnih problema ovog osiguranja je razuđena vlasnička struktura. Vlada Federacije je najveći dioničar s 45,5 posto, a potom slijedi nekoliko investicijskih fondova, zaključuje se u analizi poslovnog portala BiznisInfo.