Australija će prva u svijetu natjerati Facebook i Google da plate medijima za vijesti

0

Australija će prisiliti tehnološke divove poput Facebooka i Googlea da australskim medijima plate za objavljene vijesti, potez kojem je cilj zaštita nezavisnog novinarstva i koji će biti pod budnim okom cijelog svijeta.

Australija će postati prva zemlja koja će tražiti od internet kompanija da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj, prema modelu sličnom autorskim pravima, i to će ove godine urediti zakonom, rekao je ministar finansija Josh Frydenberg.

– To bi bilo pošteno za poslovanje australijskih medija. Moramo osigurati bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje – dodao je Frydenburg novinarima u Melbourneu.

Taj potez je uslijedio nakon što su se tehnološki divovi počeli braniti od strožije regulative širom svijeta i dan nakon što su američki zastupnici na kongresnom saslušanju napali Google i Facebook za zloupotrenu tržišne moći.

Nakon ispitivanja tržišta medija i moći američkih platformi, australijska vlada je krajem prošle godine zatražila od Facebooka i Googlea da s medijskim kućama ispregovaraju sporazum o korištenju njihovog sadržaja.

Pregovori nisu urodili plodom, pa Canberra najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australijska agencija za komunikaciju i medije u ime vlade donijeti zakonske obaveze.

Google kaže da uredba ignoriše “milijarde klikova” koje šalje australijskim medijskim kućama svake godine, prenosi Bankar.me.

– To šalje zabrinjavajuću poruku kompanijama i investitorima da će australijska vlada prije intervenisati nego pustiti da tržište samo radi – izjavio je Mel Silva, izvršni direktor Googlea za Australiju i Novi Zeland.

Facebook zasad nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Medijske kompanije poput News Corp Australia, koja je dio medijske grupe News Corp Ruperta Murdocha, snažno su kod vlade lobirale da se američke kompanije dovedu za pregovarački sto uslijed dugotrajnog opadanja prihoda od oglašavanja.

Studija iz 2019. pokazala je da je u proteklih deset godina ugašeno 3.000 novinarskih radnih mjesta u Australiji, jer su tradicionalne medijske kompanije potrošile svoj prihod od oglašavanja na Google i Facebook koji nisu plaćali ništa za medijski sadržaj.

Za svakih 100 dolara koji se potroše na online oglašavanje u Australiji, ne ubrajajući kratke novinske reklame, gotovo trećina ide Googleu i Facebooku, rekao je Frydenberg.