ATT: Milionske investicije, nova fabrika i ugovori s Nijemcima

0

Kompanija ATT iz Gornjeg Vakufa, koja se bavi mašinskom obradom metala, početkom godine potpisala je ugovore s četiri nova kupca, rekao je za BiznisInfo direktor firme Adnan Telalović.  

Radi se o kompanijama iz Njemačke, od kojih su već dobili godišnje narudžbe i planove isporuka.

Jedan kupac se izdvaja po obimu posla i vrijednosti ugovora, te o značaju tog ugovora govori sama činjenica da ove godine samo u taj projekat ulažemo više od 2 miliona KM – kaže Telalović.

Radi se o visoko-serijskoj proizvodnji i o dugoročnom projektu sa kompanijom SCHAEFFLER GROUP, u čijem su sastavu i brandovi FAG, LUK, INA, CONTINENTAL.

– Taj projekat će nam donijeti u 2018. rast prihoda u iznosu od cca 25 posto, dok će se puni kapaciteti osjetiti u 2019. gdje imamo planirani rast prihoda u iznosu od cca 38 posto. Kada sve analiziramo, možemo reći da se radi o jednom ogromnom projektu, o potpuno novoj fabrici i pravcu koji će biti oslonac i stub razvoja naše regije – ističe Telalović.  

att gornji vakuf

ATT konstantno investira već tri godine. Jedan pogon ukupne veličine od 4.200m² je u potpunosti završen krajem 2015. godine i pušten u pogon. U okviru navedenog se nalazi i Upravna zgrada.

– U 2017. godini započeli smo novi pogon veličine cca 3.700 m², a plan finalizacije radova jeste septembar 2018. godine. Investirana sredstva su značajna, te zajedno sa proizvodnom opremom u protekle tri godine investirano je cca 5 miliona KM – kazao je Telalović.

Investicije nastavljaju i dalje. 

– S obzirom na obim posla i novih ugovora, smatramo da smo tek počeli s investicionim ciklusom, te da nas i narednih nekoliko godina čeka isi proces. U 2018. godini prema planu investirat ćemo cca 2,5 miliona KM za završetak poslovnog objekta i kupovinu proizvodne opreme – ističe naš sagovornik.

Jedna od kompanija sa kojom sarađuju je Volkswagen.

– S Volkswagenom smo počeli saradnju 2016. godine, obim isporučenih proizvoda je bio mali, tek nekih 2 do 3 proizvoda. U 2017. su krenule serijske isporuke i značajno smo povećali realizaciju sa VW-om. Na kraju 2017. VW kao kupac je imao udio u iznosu od 19 posto  naše ukupne prodaje. U 2018. u prva dva mjeseca se nastavlja rast, tako da VW postaje već naš stalni partner – navodi Telalović.

Pohvala za kolektiv

Inače, kompanija se bavi mašinskom obradom metala, proizvodi dijelove po zahtjevima kupaca, obradama kao što su struganje, glodanje, brušenje. Raspolažu sa najmodernijom tehnologijom i proizvodnom opremom. U 2017. godini kompanija je obradila više od 2.000 tona čelika, te je proizvela i isporučila kupcima više od 2,2 miliona proizvodnih jedinica, i preko 300 različitih proizvoda.

Što se tiče uposlenika, trenutno ih je 122, a početkom narednog mjeseca će otvoriti radna mjesta za još 25 mladih ljudi.

– Kad već govorimo o uposlenicima, želim zaista pohvaliti naš kolektiv, kompletan tim ATT-a, na angažmanu i odgovornosti. Činjenica je da u 2017. godini firma nije imala niti jednu reklamaciju od svojih kupaca što pruža ogromnu snagu i motivaciju za dalji razvoj i napredak. To je odličan pokazatelj da imamo zaista jak tim, i  sve što smo do sad radili da smo radili ispravno i da idemo u pravom smjeru – kazao je Telalović.