Atlantic Grupa: Snažan rast prihoda od prodaje i profitabilnosti

0

Odličan početak godine uz zaključenje akvizicije kompanije Strauss Adriatic te snažan rast prodaje i profitabilnosti

Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 236,6 miliona eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 9,8%. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 20,3% na 25,2 milijoa eura, dok je neto dobit porasla 3,2% i iznosi 9,9 miliona eura.

“Odlični prodajni rezultati na početku godine omogućili su snažan rast profitabilnosti uprkos značajnom rastu cijene kakaa i sirove kafe te logističkim izazovima koji još uvijek traju, kao i rastu ulaganja u ljude i marketing. Zaključenjem akvizicije Strauss Adriatica potvrdili smo strateško određenje Atlantic Grupe ka jačanju našeg osnovnog poslovanja, konkretno rastu kategorije kafe te jačanju konkurentnosti regionalne industrije i lokalnih brendova. Nastavljamo sa značajnim kapitalnim ulaganjima, kao i inovacijama u proizvodnom portfoliju, među kojima se ističe lansiranje Argetinog meatless asortimana. Uprkos izazovnom geopolitičkom i makroekonomskom okruženju, ostajemo uvjereni da ćemo nastaviti s rastom poslovanja, na održiv način“, istakao je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Pića, Farmacia i Kafa prednjače u rastu

Najveći rast ostvarila su Strateška poslovna područja (SPP) Pića (16,0%), Ljekarničko poslovanje (11,8%) i Kafa (9,4%). Kafa kao najveća pojedinačna kategorija učestvuje u ukupnom prihodu s 20,1%. U distribuciji prednjače Strateško distribucijsko područje (SDP) Sjeverna Makedonija s rastom od 11,6%, slijedi SDP Hrvatska s rastom od 10,6% te Srbija s rastom od 9,0%. U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe vlastiti brendovi čine 61,9%, ljekarničko poslovanje 9,5%, dok principalski brendovi učestvuju s 28,6% prihoda od prodaje.

Atlantic Grupa je 1. marta zaključila preuzimanje Strauss Adriatica, vlasnika srpskih brendova kafe Doncafe i C kafa, a koji se ovom akvizicijom pridružuju regionalnim liderima Grand kafi i Barcaffeu. Atlantic je preuzeo i moderan proizvodni pogon u industrijskoj zoni Šimanovci kraj Beograda te 220 zaposlenih, a transakciju je prethodno uslovno odobrila Komisija za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji. Značajnu novost u proizvodnom programu donijela je u prvom kvartalu Argeta lansiranjem bezmesnih namaza mesnog okusa, u skladu s razvojem trendova u prehrani.

Pionir izvještavanja po ESRS standardima i šampion rodne ravnopravnosti

Godišnji izvještaj Atlantic Grupe za 2023. godinu objavljen je uvažavajući novu zakonsku regulativu nefinansijskog izvještavanja, što znači da, uz uobičajene stavke, primjenjuje ESRS (European Sustainability Reporting Standards) u okviru održivosti, čime se Atlantic Grupa etablira kao jedna od prvih kompanija na ovim prostorima koja primjenjuje nove standarde. Osim toga, Atlantic Droga Kolinska proglašena je prvakom Slovenije u ESG-u za 2024. godinu, potvrđujući da Atlantic ujednačeno ispunjava obaveze ESG-a u sva tri područja – okolišu, društvu i upravljanju. Svi pokazatelji se povezuju u indeks održivosti preduzeća, koji ukazuje na uspješnost kompanije u realizaciji godišnjih ciljeva, a predanost održivom razvoju posebno je bila vidljiva u tome što je Atlantic Grupa premašila postavljene ciljeve Indeksa održivosti za 2023. godinu.

Govoreći o odgovornim praksama treba istaći i kako je Atlantic Grupa dobitnik važnog priznanja „Equal Pay Champion“, certifikata o jednakosti plata selekcijske kuće Selectio. Analizirajući Atlantic Grupu ustanovljena je predanost praćenju rodne raznolikosti unutar kompanije i korigovanju udjela žena na upravljačkim funkcijama gdje takvi nedostaci postoje. Tako je u Atlantic Grupi 55% žena na menadžerskim pozicijama, 58% u razvojnim programima i 52% žena zaposlenih kroz interne konkurse te ne postoji razlika u platama, odnosno da je ona neznatna i iznosi 2,6% u korist žena.