AS grupacija preuzima kontrolu nad još jednom velikom kompanijom

0

Jedna od najvećih i najuspješnijih poslovnih grupacija u BiH, AS iz Tešnja, nastavlja s akvizicijama i preuzima kontrolu nad još jednom velikom bh. kompanijom, saznaje BiznisInfo. Ovog puta je riječ o Zeničkoj industriji mlijeka (ZIM) koja ima godišnje prihode od preko 10 miliona maraka.

Prije nekoliko mjeseci na Sarajevskoj berzi je obavljena trgovina oko 40 posto dionica ZIM-a, ali se vlasnik (ili vlasnici) na listi dioničara pojavio preko skrbničkih računa u Raiffeisen i UniCredit banci, pa nije bilo poznato o kome je riječ.

No, prije nekoliko dana stiglo je obavještenje dioničarima o dopuni dnevnog reda 21. redovne Skupštine ZIM-a, koja će se održati 14. maja, a u kojem se navodi da je AS Holding Tešanj poslao zahtjev za promjenu članova Nadzornog odbora ZIM-a.

AS Holding je, kako se navodi u obavještenju, zatražio razrješenje tri člana Nadzornog odbora ZIM-a, i imenovanje tri nova člana. S obzirom da NO ZIM-a ima ukupno tri člana, to znači da će AS Holding, ako zahtjev bude prihvaćen, u potpunosti ovladati Nadzornim odborom kompanije.

Osim toga, ovim je postalo jasno da je AS Holding investitor koji je stekao udio u ZIM-u.

Nastavljen talas akvizicija

Inače, grupacija AS, osim nekoliko kompanija u Tešnju, ranijih godina akvizirala je gigante prehrambene industrije poput Vispaka, Sprinda i Klasa.

Prošle i ove godine pokrenut je novi veliki talas akvizicija. Preuzet je kompletan Agrokomerc i pokrenuta je ili pojačana proizvodnja niza proizvoda.

Preuzet je većinski udio u kompaniji Svjetlostkomerc kao i udio u firmi Svjetlost-SARS.

Grupacija je stekla i znatan udio u tuzlanskoj Solani, još jednom gigantu bh. prehrambene industrije.

O Zeničkoj industriji mlijeka

Mljekara je puštena u rad 29. novembra 1959. godine. Sagrađena je da bi mlijekom snabdijevala radnike zaposlene u crnoj metalurgiji i rudarstvu, kao i stanovništvo šireg područja Zenice i BiH.

Za proteklih skoro šest decenija, koliko dugo već postoji, u Mljekari su obavljene tri rekonstrukcije za proširenje i osavremenjavanje proizvodnog ciklusa.

Danas se ZIM mljekara ubraja među najperspektivnije mljekare u BiH.

Kompanija je prošle godine imala poslovne prihode od preko 10 miliona maraka, i neto dobit od preko pola miliona KM. Zapošljavala je 93 radnika.