Ariston otvara fabriku u Nišu, investicija vrijedna 75 miliona eura

0

Italijanska kompanija Ariston otvorit će fabriku u Nišu, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na zvaničnom Instagram nalogu saopštio da je planirano ulaganje og 75 miliona eura, kao i da je to “samo početak”. Prema njegovim riječima od 2025. godine bit će više od 300 zaposlenih.

Ova kompanija već posluje u Svilajncu.

Nedavno je na prijedlog Ministarstva privrede Vlada Srbije dala saglasnost za zaključivanje novih ugovora sa dva privredna društva – njemačkim PWO SEE i holandskim Ariston Climate Solutions. Radi se o direktnim investicijama čija ukupna vrijednost ulaganja iznosi preko 19 milijardi dinara što je više od 160 miliona eura, prenijela je tada eKapija.

Tada je navedeno da će Ariston Climate Solutions d.o.o. realziovati investiciju koja se odnosi na uspostavljanje pogona za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo u Nišu, čijim sprovođenjem će biti zaposleno najmanje 300 novih radnika do kraja 2027. godine i investirano 75 miliona eura do kraja 2026. godine.

Privredno društvo se bavi proizvodnjom električnih aparata za domaćinstvo i u vlasništvu je kompanije Ariston Holding NV, Holandija, koja posluje u okviru Ariston grupe, svjetskog lidera u proizvodnji proizvoda za grijanje vode i prostora, komponenti i gorionika, sa tradicijom dugom devedeset godina.

Kompanija posjeduje pogone za proizvodnju komponenti za grijanje u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Kini, Rusiji, Vijetnamu i u 2022. godini ostvarila je konsolidovani prihod od preko 190 miliona eura i zapošljavala oko 10 hiljada radnika.

Proizvodi kompanije se plasiraju pod globalnim brendovima Ariston, ELCO i Volf uglavnom u zemlje Evropske unije.