ArcelorMittal se vratio na staze profita

0

Proizvođač čelika ArcelorMittal saopštio je da se vratio na pozitivnu teritoriju u četvrtom tromjesečju 2016, uknjiživši neto dobit od 403 miliona dolara, u odnosu na gubitak od 6,69 milijardi dolara u istom periodu godinu dana ranije.

Operativni profit je takođe bio pozitivan, dostigavši 800 miliona dolara, prema godišnjem operativnom gubitku od 5,3 milijarde dolara prethodne godine, prenosi finansijski portal Market Watch.

Kompanija se vratila na staze profita uglavnom zbog izostanka vanrednih troškova koji proističu od pada svjetskih cijena čelika, što je izazvalo gubitke u 2015.

Najveći svjetski proizvođač čelika očekuje da će povećati kapitalne rashode u 2017. godini na 2,9 milijardi dolara sa lanjskih 2,4 milijarde, što je rezultat oporavka tržišta čelika. Kompanija, sa sjedištem u Luksemburgu, procjenjuje da će globalna potrošnja nastaviti da raste u 2017. u rasponu između 0,5 i 1,5 odsto.

ArcelorMittal je početkom prošle godine bio prisiljen da putem emisije novih akcija za postojeće akcionare prikupi 3,1 milijardu dolara kako bi ojačao bilans nakon pada cijena čelika u 2015. godini.

Taj potez je, zajedno sa poboljšanjem uslova na tržištu lani, pomogao kompaniji da smanji neto dug na 11,06 milijardi dolara na kraju 2016. sa nivoa od 15,68 milijardi prethodne godine.

Prihodi u četvrtom kvartalu, porasli su za 1,0 odsto na 14,1 milijardu dolara, što je rezultat većeg obima isporuka, viših prosječnih prodajnih cijena čelika i viših referentnih cijena rude gvožđa. Ali te dobitke su umanjile niže tržišne cijene isporuka rude gvožđa, navela je kompanija.