ArcelorMittal dokapitalizacijom pokušava smanjiti dug

0

Najveći svjetski proizvođač čelika ArcelorMittal saopćio je u petak da planira dokapitalizaciju vrijednu 3 milijarde dolara u pokušaju da smanji ogromni dug.

Kompanija je navela da će osigurati oko milijardu dolara svježeg novca od prodaje 35 posto udjela u španskom automobilskom dobavljaču Gestamp .

“Povećanje kapitala, u kombinaciji sa prodajom našeg manjinskog udjela u Gestampu, ubrzat će planove za smanjenje duga kompanije i omogućiti nam da smanjimo neto dug na manje od 12 milijardi dolara”, rekao je izvršni direktor Lakshmi Mittal u saopštenju.

Kompanija je objavila neto dug od 16,8 milijardi dolara na kraju trećeg kvartala i procijenila je da će zaduženje pasti ispod 15,8 milijardi dolara do kraja 2015. godine.

Objavu cjelogodišnjih rezultata ArcelorMittal je najavio za narednu sedmicu.

Prošle godine je kompanija zabilježila gubitak od 7,9 milijardi dolara. Prodaja je opala, uglavnom zbog niže cijene čelika, za petinu na 63,6 mlrd dolara. Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala je za 5,2 milijardi dolara na manje od dvije milijarde u prethodnoj godini.