Aramco počeo prodaju islamskih obveznica denominovanih u dolarima

0

Naftni gigant Saudi Aramco počeo je prodaju svoje prve islamske obveznice (sukuk) denominovane u dolarima kako bi prikupio novac za isplatu dividende u iznosu od 75 milijardi dolara.

Prema izvještaju saudijske novinske agencije, prodaja sukuka ili islamskih obveznica će, u skladu šerijatom, biti završena 17. juna, prenosi “Russia today”. Agencija nije precizirala koliko novca Aramco želi da prikupiti.

Kompanija nudi sukuk s rokom dospjeća od tri, pet i 10 godina, rekli su neimenovani izvori upućeni u probelamtiku njujorškoj agenciji “Bloomberg”.

Prodaja dolarskih sukuka dolazi nakon dvije prethodne emisije običnih obveznica, od kojih je prva, vrijedna 12 milijardi dolara, bila organizovana 2019. godine, a druga od 8 milijardi dolara u novembru prošle godine.

Aramco, najveća svjetska energetska kompanija, obavezala se da će isplatiti dividendu u nastojanju generiše interesovanje investitora za svoj berzanski debi na saudijskoj berzi u decembru 2019., prenosi Tanjug.

Međutim, kompanija je morala da smanji potrošnju, broj zaposlenih i da proda sporednu imovinu pošto su pandemija Covid-19 i prošlogodišnje mjere zatvaranja ekonomija širom svijeta pokosile tražnju za naftom, koja je glavni izvor prihoda ove kraljevine.

Prihodi od nafte kompanije Aramco čine oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda Saudijske Arabije, a nedavni rast cijena sirove nafte mogao bi da podigne taj udio još više, kažu analitičari “Bloomberg Inteligencea”.

Planovi kraljevine da smanji zavisnost od Aramka biće na iskušenju zbog velikog fiskalnog deficita, dodali su oni.