Apple sada vrijedi više nego Amazon, Alphabet i Meta zajedno

0

Dionice kompanije Apple držale su se daleko bolje od onih njegovih kolega Big Tech-a u posljednjih mjesec dana, a to je pomoglo kompaniji da postigne zapanjujući podvig: gigant pametnih telefona i ostale tehnološke opreme sada vrijedi više od Alphabeta (krovne kompanije Google-a), Amazona i Facebookove majke Mete, zajedno.

Apple je završio tržišnu sesiju u srijedu sa ukupnom kapitalizacijom od 2,307 biliona dolara, prema podacima Dow Jones Market Data.

Alphabet, Amazon i Meta, zajedno su istog momenta vrijedjeli 2,306 biliona dolara. Ovo poređenje je na Twitteru prvi označio finansijski YouTuber Džoseph Karlson, prenosi Avaz.

Ovakav odnos istovremeno ilustruje oštar pad tehnoloških dionica ove godine. Apple je na kraju prošle godine vrijedio 2,913 biliona, prema podacima Dow Jones Market Data. Grupacija Alphabet, Amazon i Meta vrijedjela je u to vrijeme ukupno 4,410 biliona dolara.

Akcije Apple-a porasle su 4,9 posto u oktobru, dok su dionice Alphabeta pale za 9,1 posto, Amazona 18,5 posto, a Mete 33,3 posto. Od početka godine do danas, dionice Applea su izgubile 18,3 posto, dok su dionice Alphabeta pale 40,5 posto, Amazonove 44,7 posto, a Mete 73,1 posto.

Appleove dionice također su imale bolji početak sedmice od bilo koje od ta tri Big Tech imena, iako su sva četiri u padu.

Svaka od četiri kompanije prijavila je kvartalu dobit prošle sedmice, a samo su Appleovi rezultati naišli na pozitivnu reakciju tržišta. Od tada, Meta je pala ispod procijenjene vrijednosti od 300 milijardi dolara po prvi put od februara 2016. Procijenjena je na 240 milijardi dolara zaključno sa srijedom.

U međuvremenu, dionice Amazona su opadale u svakom od posljednjih šest trgovačkih sesija, a kompanija je u utorak pala s teritorije od triliona dolara po prvi put od aprila 2020.

Bernsteinov analitičar Mark Šmulik nedavno je istakao izazove s kojima se suočavaju velike internet kompanije u, kako je nazvao, “autopsiji” njihovih najnovijih rezultata. Napomenuo je da Alphabet, Amazon i Meta sada moraju da pokažu “savršenstvo” jer svi imaju raznolike poslove, a investitori su skloniji da prigovaraju znakovima slabosti u bilo kojoj od tih oblasti, usred nove nestabilne tržišne klime.