Apple razočarao rezultatima: Ostvaren prvi pad prihoda od 2019.

0

Appleov prihod je pao 5 posto u posljednja tri mjeseca prošle godine na 117,2 milijarde dolara, što je rijedak pad za kompaniju i znatno gore nego što su analitičari s Wall Streeta očekivali.

Ovo je prvi put da Apple prijavljuje pad prihoda u odnosu na prethodnu godinu od 2019. Profit proizvođača iPhonea takođe je pao za više od 13% u odnosu na isti kvartal prošle godine na skoro 30 milijardi dolara.

Dionice Applea pale su za čak 4% na trgovanju nakon radnog vremena u četvrtak, javio je CNN, prenosi Investitor.me.

Razočaravajuća zarada Apple-a posljedica je zatvaranja ključne kineske fabrike krajem prošle godine, što je naštetilo njegovom snabdijevanju. I dolazi usred zabrinutosti potrošača koji bi mogli smanjiti svoju potrošnju na skupe tehnološke sprave. Apple je takođe pretrpio udarac od visoke inflacije i kamatnih stopa.

– Kao rezultat izazovnog okruženja, naš prihod je pao 5% u odnosu na prethodnu godinu, ali sam ponosan na način na koji smo se snalazili u viđenim i nepredviđenim okolnostima u proteklih nekoliko godina – rekao je izvršni direktor Tim Kuk tokom konferencijskog poziva sa analitičarima s kojima je razgovarao o rezultatima.

Kuk je rekao da su tri faktora koja su uticala na učinak prihoda u ovom kvartalu bila prepreka deviznom kursu, izazovi vezani za COVID-19 u Kini koji su uticali na nabavku iPhonea 14 Pro i iPhone 14 Pro Max, kao i “izazovno makroekonomsko okruženje.” Kuk je posebno napomenuo da se “svijet i dalje suočava s okolnostima bez presedana, od inflacije do rata u istočnoj Evropi, do trajnih posljedica pandemije.”

– Apple nije imun na ove izazove – rekao je Kuk.

Ipak, Apple je napomenuo da njegova globalna baza sada dostiže više od 2 milijarde uređaja. Tokom razgovora, Kuk je ovo nazvao “zaista nevjerovatnom prekretnicom”.

Kompanija je takođe saopštila da je njeno poslovanje sa uslugama, ključno područje fokusa poslednjih godina koje uključuje Apple TV+ i igre, dostiglo rekordan kvartalni rekord svih vremena od 20,8 milijardi dolara. To je povećanje od 6% u odnosu na isti kvartal prošle godine, ali i naglo usporavanje rasta u odnosu na skoro 24% povećanja koje je objavljeno prije godinu dana.

– Apple je dostavio šokantno slab izvještaj o zaradi. Slabi kvartal Applea dokazuje da čak ni najvrednija američka kompanija kojom se trguje nije imuna na izazove s kojima se suočava tehnološka industrija u cjelini – rekao je u izjavi viši analitičar Investing.com Džese Koen. 

Finansijski direktor Applea Luka Maestri rekao je u pozivu da kompanija ne daje smjernice o prihodima za predstojeći kvartal s obzirom na “nastavljenu neizvjesnost širom svijeta u bliskoj budućnosti”. Ipak, Maestri je rekao da kompanija očekuje da će učinak prihoda na godišnjem nivou za kvartal koji se završava u martu biti “sličan kvartalu u decembru”.