Amerikanci razmatraju uvođenje digitalnog dolara

0

Digitalni dolar mogao bi biti dobro rješenje za Amerikance koji nemaju pristup bankovnim računima ili sistemima za olakšano plaćanje, ocijenila je Dženet Jelen, američka ministarica finansija.

Jelen je navela da administracija predsjednika Džo Bajdena podržava istraživanja o održivosti digitalnog dolara, što je promjena u odnosu na njenog prethodnika Stivena Mnučina, prenose agencije.

– Ima smisla da centralne banke razmatraju izdavanje suverenih digitalnih valuta – rekla je Jelen na virtuelnoj konferenciji čiji je domaćin bio New York Times a prenosi Bloomberg.

Jelen je objasnila da bi digitalna verzija dolara mogla da pomogne u savladavanju prepreka kod uključivanja domaćinstava sa nižim primanjima u finansijski sistem.

Previše Amerikanaca nema pristup sistemima lakog plaćanja i bankovnim računima i to je ono u čemu bi digitalni dolar, kao digitalna valuta centralne banke mogao da pomogne. On bi doveo do bržeg, sigurnijeg i plaćanja sa nižim troškovima, što su važni ciljevi – objasnila je Jelen.

Veliki broj centralnih banaka, među kojima i američke Federalne rezerve, sprovode istraživanja o tome kako bi digitalna verzija njihovih valuta mogla da se koristi. Zvaničnici centralnih banaka u tome vide i mogućnosti, ali i rizike, pa se ideja digitalnih valuta sporo sprovodi. Do sada je samo Kina uvela pilot-program testiranja digitalnog juana.

– Ovo je najveći korak jednog američkog ministra finansija ka podršci digitalnom dolaru. To je podrška Federalnim rezervama da učestvuju u istraživanjima digitalnih valuta, što do sada nijesmo vidjeli – kazao je Džoš Lipski, direktor Geoekonomskog centra Atlantskog savjeta, prenosi Sputnik.

Američka centralna banka objavila je prošle godine da zaposleni u Federalnim rezervama u Bostonu sprovode istraživanje zajedno sa MIT-om (Masačusets institut za tehnologiju) u kom im je cilj da formiraju i testiraju hipotetički digitalni dolar.