Američki naftni div u akviziciji od 53 milijarde dolara

0

Američki naftni div “Chevron” kupit će manjeg rivala “Hess”, koji se bavi vađenjem nafte i prirodnog GASA, za 53 milijarde dolara, objavile su dvije kompanije u zajedničkom saopštenju. Akvizicijom, koja će biti dovršena u prvoj polovini sljedeće godine, “Chevron” će proširiti svoj portfolio.

Kupovinom će američki div preuzeti “Hessovu” poziciju na crpilištu nafte uz obalu Gvajane. Mala južnoamerička država ima najveće zalihe sirove nafte po glavi stanovnika na svijetu.

Prema procjenama, u Gvajani se nalazi 11 milijardi barela nafte od 159 litara, a “Chevronov” udio nakon preuzimanja iznosi 30 posto.

“Chevron” će takođe preuzeti “Hessovo” vlasništvo nad projektom proizvodnje nafte iz škriljevca u Sjevernoj Dakoti i ulaganjima u Meksički zaliv i Tajland.

Izvršni direktor “Chevrona”, Majk Virt uvjeren je da će akvizicija pomoći u jačanju uspješnosti kompanije i proširiti njenu ponudu.

“Chevron” je prošle godine ostvario rekordnu dobit od 35,5 milijardi dolara, dok je dobit “Hessa” iznosila 2,2 milijarde eura.

Ovo je posljednje u nizu korporativnih spajanja u američkom energetskom sektoru. Prije manje od dvije sedmice “ExxonMobil” kupio je kompaniju za naftu i gas iz škriljevca “Pioneer Natural Resources” za oko 60 milijardi dolara, prenosi “SeeBiz”.