Američkim ekonomistima Nobelova nagrada

0

Američki ekonomisti Paul Milgrom i Robert Wilson nagrađeni su Nobelovom nagradom za ekonomiju za 2020. godinu za doprinos teoriji aukcija, objavila je u ponedjeljak Kraljevska švedska akademija nauka.

Kako se navodi u obrazloženju, oni su dali veliki doprinos teoriji aukcija i izmislili nove formate aukcija koji su  vrlo korisni za prodavače, kupce i porezne obveznike širom svijeta.

Nagrada za ekonomiju službeno je poznata kao nagrada Sveriges Riksbank za ekonomske nauke. Osnovala ju je švedska centralna banka, a dodjeljuje se od 1969. godine u znak sjećanja na industrijalca Alfreda Nobela, prenosi CNN.

Prošle godine nagradu za ekonomiju dobili su Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer za njihov rad na ublažavanju globalnog siromaštva.

Duflo, profesor na Massachusetts Institute of Technology, bila je najmlađa osoba i tek druga žena koja je nagrađena.

Prošle sedmice Svjetskom programu za hranu dodijeljena je Nobelova nagrada za mir 2020. godine za napore u borbi protiv gladi i za “doprinos poboljšanju uslova za mir u područjima pogođenim sukobima”.

Inače, teorija aukcije je primjenjena grana ekonomije koja se bavi ponašanjem ljudi na tržištu aukcija i istražuje osobine ovih tržišta.

D. Hadžić