Američki div ulazi u utrku za vlasništvom u INA-i i Energopetrolu

0

Američka kompanija Castleton Commodities International (CCI) uputila je pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem se izražava interes za ulazak u strateško partnerstvo s Vladom u INA-i.

U pismu koje potpisuje jedan od predsjednika kompanije Fabrizio Zichichi navodi se da bi “CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u INA-u“, javio je zagrebački Jutarnji list.

Zichichi navodi da je “njegova firma spremna financirati otkup dionica u INA-i od mađarskog MOL-a“.

U pismu se navodi da CCI u ovom trenutku ima oko 3,6 milijardi dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihovog daljnjega proširenja s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka.

Posdjetimo da je prošle godine Igor Sečin, prvi čovjek ruske naftne kompanije Rosnjeft i jedan od najbližih suradnika Vladimira Putina, javno iskazao interes za preuzimanje udjela koji mađarski MOL drži u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA.

To znači da će se Rusi i Amerikanci očito boriti za udio MOL-a u INA-u koji iznosi 49,1 posto. Osim toga, INA je i većinski vlasnik sarajevskog Energopetrola u kojem ima 88,6 posto dionica, što znači da bi ova kompanija automatski dobila novog suvlasnika i strateškog partnera svjetskog nivoa, navodi BiznisInfo.