Amazon sprema najveće rezove u istoriji kompanije

0

Amazon planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih u korporativnim i tehnološkim sektorima početkom ove sedmice, navodi se u izvještaju The New York Timesa.

Dionice Amazona pale su oko 2,5 posto u ponedeljak.

Rezovi bi bili najveći u historiji kompanije, a prvenstveno bi uticali na Amazonovu organizaciju, maloprodajni sektor i ljudske resurse.

Prijavljena otpuštanja predstavljala bi manje od jedan posto Amazonove globalne radne snage i 3 posto njegovih korporativnih zaposlenih.

Izvještaj prati smanjenje broja zaposlenih u drugim tehnološkim firmama.

Meta je prošle sedmice objavila da otpušta više od 13 posto svog osoblja, ili više od 11.000 zaposlenih, a Twitter je otpustio otprilike polovinu radne snage u danima nakon što je Elon Musk kupio tu društvenu mrežu za 44 milijarde dolara.

Amazon je od 1. decembra 2021. godine imao 1,6 miliona zaposlenih s punim i skraćenim radnim vremenom. New York Times je rekao da ukupan broj otpuštanja “ostaje promjenljiv” i da bi se mogao promijeniti.

Predstavnik Amazona nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Sezona praznične kupovine je ključna za Amazon i obično je sezona u kojoj je kompanija povećava broj zaposlenih kako bi zadovoljila potražnju.

Ali Andy Jassy, koji je preuzeo dužnost izvršnog direktora u julu 2021, bio je u režimu rezanja troškova kako bi sačuvao gotovinu dok se firma suočava sa usporavanjem prodaje i sumornom globalnom privredom.

Najgora godina od 2008.

Posljednjih mjeseci Amazon je ugasio svoju telezdravstvenu uslugu, ukinuo neobični projektor za videopozive za djecu, zatvorio sve osim jednog od svojih pozivnih centara u SAD, ukinuo robota za dostavu, zatvorio loše fizičke lance i odlažu se neke nove lokacije skladišta.

Amazon je izvijestio o razočaravajućoj zaradi u trećem tromjesečju u oktobru koja je preplašila ulagače i uzrokovala pad dionica za više od 13 procenata. To je označilo prvi put da je Amazonova tržišna kapitalizacija pala ispod jednog triliona dolara od aprila 2020.

Dionice Amazona pale su za oko 41 posto u ovoj godini i bilježe najgoru godinu od 2008.

Izvor: Seebiz