Amazon počinje sa otpuštanjem još oko 9.000 radnika

0

Kompanija Amazon započinje svoje ranije najavljeno otpuštanje još oko 9.000 radnika, koje će pogoditi zaposlene u “Amazon Web Services” (AWS) i sektorima ljudskih resursa.

– Ovo smanjenje dolazi nakon otpuštanja 18.000 zaposlenih, ranije ove i novembra prošle godine – objavio je CNBC, prenosi Tanjug.

Izvršni direktor Endi Džesi je agresivno rezao troškove u cijeloj kompaniji kroz smanjenje radnih mjesta, zaustavljanje zapošljavanja i prekid nekih eksperimentalnih projekata.

Svi pogođeni zaposleni u SAD, Kanadi i Kostariki dobili su obavještenje, prema dva interna dopisa direktora Amazona.

Džesi je naglo smanjivao troškove u cijeloj kompaniji, što se vidi u smanjenju broja zaposlenih u odjeljenjima za oglase i AWS.

Iako su ovo bili dva najprofitabilnija odjeljenja, njihov rast je usporen u posljednjih nekoliko mjeseci, a kompanije smanjuju svoje troškove usljed izazovnog ekonomskog okruženja. Pojedini timovi unutar AWS bili su uključeni u ranije runde otpuštanja.

Očekuje se da će dio smanjenja radnih mjesta uticati na profesionalne usluge AWS-a, koji pomažu korisnicima u otklanjanju problema sa svojom klaud (cloud) infrastrukturom.

Smanjenje broja zaposlenih u AWS-u dolazi nakon što je broj zaposlenih značajno porastao tokom pandemije, kada su se kompanije, vlade i škole brzo prebacile na klaud.

– S obzirom na brzi rast, kao i ukupnom poslovnom i makroekonomskom okruženju, kritično je da se fokusiramo na identifikovanje i usmjeravanje resursa ka našim najvažnijim prioritetima – onim stvarima koje najviše znače klijentima i koje će poboljšati naš posao – napisao je izvršni direkot AWS Adam Selipski.

Kako je naveo, to znači da u mnogim slučajevima članovi tima prelaze na druge projekte, inicijative ili timove na kojima rade. Međutim, u drugim slučajevima to je dovelo do eliminacije uloga.

Amazon će objaviti poslovne rezultate prvog kvartala kasnije danas, a investitori će tražiti uvid u to da li su napori Džesija u smanjenju troškova poboljšali profitabilnost i kada Amazonovi izvršni direktori očekuju da će se rast AWS-a ponovo ubrzati.

Cijene deonica Amazona porasle su više od tri odsto u popodnevnoj trgovini u srijedu.