Amazon će uložiti milijardu eura: Novi sistem dostave u Evropi

0

Amazon je u ponedjeljak objavio da planira potrošiti milijardu eura na električna vozila za svoju evropsku flotu.

Investicija bi povećala flotu firme na najmanje 10.000 električnih dostavnih vozila do 2025., u odnosu na 3.000 koliko ih već ima, i više od 1.500 električnih kamiona za duge relacije.

To je dio Amazonovog cilja da do 2040. proizvodi neto nultu emisiju ugljika.

Amazon je rekao da također očekuje isporuku više paketa putem električnih teretnih bicikala i pješice, koristeći centralno locirane dostavne stanice koje nazivaju “centrima mikro mobilnosti”.

Firma je rekla da već upravlja takvim centrima u 20 velikih evropskih gradova, uključujući London, München i Pariz.

– U tradicionalno gusto naseljenim evropskim gradovima, ova čvorišta omogućuju Amazonu da upravlja novim metodama dostave kako bi pakete kupcima dostavio na održiviji način – stoji u izjavi firme.

Amazon očekuje da će udvostručiti broj tih čvorišta do kraja 2025. godine.

Amazon (AMZN) je rekao da će ulaganje pomoći u pokretanju inovacija u cijeloj industriji i potaknuti više javne infrastrukture za punjenje električnih vozila, što će široj transportnoj industriji omogućiti brže smanjenje emisija.

– Naša prometna mreža jedno je od najizazovnijih područja našeg poslovanja za dekarbonizaciju, a postizanje neto nulte razine ugljika zahtijevat će značajna i održiva ulaganja – rekao je izvršni direktor Amazona Andy Jassy.

Uvođenje hiljada električnih kombija, kamiona za duge relacije i bicikala pomoći će nam da se još više udaljimo od tradicionalnih fosilnih goriva, dodala je.