‘Alpina Bromy’ Tešanj ulaže 5 miliona i zapošljava 150 ljudi

0

Firma „Alpina Bromy“ Tešanj, koju su zajednički osnovali slovenačka „Alpina“ i Suad Roše, trenutno upošljava 400 radnika. Dnevno proizvede 2.000 pari gotovih modnih cipela za tržište koje pokriva „Aplina“. S obzirom na široko tržište koje je sve zahtjevnije, firma ide u nove projekte.   

– Ovih dana radimo na proširenju proizvodnje i uvođenju novog programa, a to je brizgana modna obuća, za kojom je u svijetu sve veća potražnja. Zahtjevi tržišta su veliki jer je u pitanju kvalitetan proizvod koji ima visok nivo udobnosti, što je trenutno na prvom mjestu – kaže Roše za Dnevni avaz.

Investicija u novi program je oko 5 miliona KM, a podrazumijeva i zapošljavanje 150 novih radnika. Kapacitet proizvodnje trebao bi biti oko 2.400 pari cipela.

Firma „Alpina Bromy“ osnovana je 2008. godine kao zajednička firma „Alpine Žiri“ iz Slovenije i Suada Roše, koji je već imao svoju firmu „Bromy“ u Tešnju.

– Do saradnje je došlo 2002. godine. „Bromy“ je tada već radio s 80 radnika za Alpinu. Početkom 2008. godine dogovorili smo da idemo u osnivanje zajedničke firme te odmah krenuli u izgradnju nove proizvodne hale od 4.000 kvadrata, u koju smo te iste godine uselili i počeli proizvodnju – kaže Roše.

Već za tri mjeseca, uz postojećih 80-ak, zapošljavaju novih 100 radnika i za kratko vrijeme udvostručuju proizvodnju za potrebe „Alpine“.

Dnevni avaz / BiznisInfo