Almy Metalno će se vratiti u bh. rudnike

0

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić i direktor Sektora za industriju i usluge Almin Mališević posjetili su kompaniju Almy Metalno u Zenici, gdje ih je ugostio vlasnik i direktor Ismet Begić sa saradnicima.

Metalno Zenica, nekadašnji gigant bh. metalske industrije u kojem je prije nekoliko godina pokrenut stečaj, kupila je kompanija Almy d.o.o. Zenica i počela aktivnosti na ponovnom pokretanju proizvodnje.

Almy Metalno posjeduje četiri proizvodne hale u kojima se nalaze mašine i oprema za izradu velikogabaritnih metalnih konstrukcija kao što su mostovi, silosi, proizvodne hale, različita procesna postrojenja i druge metalne konstrukcije, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

Na sastanku se razgovaralo trenutnoj situaciji na tržištu i mogućnostima koje se pružaju kompanijama u metalskoj industriji. Metalno je bio najveći dobavljač mašina i opreme za rudnike u BiH i prema riječima vlasnika i direktora Ismeta Begića, Almy Metalno će se sa svojim proizvodima vratiti u rudnike i bit će lider u proizvodnji metalnih konstrukcija.

Metalno je počelo s proizvodnjom i prvi proizvodi su isporučeni za tržište Evropske unije.

Jašarspahić je zahvalio kompaniji Almy što ulaže napore da se nekadašnji gigant vrati na tržište BiH i regiona i istaknuo da će Privredna komora FBiH nastaviti da promovira i štiti domaću proizvodnju.

Učesnici posjete su saglasni da na tržištu EU postoji velika potreba za proizvodima od metala. Kada se uzmu u obzir reference, znanje i iskustvo koje posjeduju inžinjeri i radnici, sigurno je da će hiljade tona čelika ući u kompaniju Almy Metalno i kao gotovi proizvodi biti isporučeni po cijelom svijetu.