Al-Kawari: Želimo povećati investicije Katara u BiH

0

U prisustvu brojnih zvanica večeras je u sarajevskom hotelu “Bristol” održan svečani prijem u povodu Nacionalnog dana Katara.

Kao je tom prilikom istakao katarski ambasador Rašid el-Kavari (Rashid Mubarak Al-Kawari), ta zemlja od svog osnivanja do danas teži ka ostvarivanju savremenog i obrazovanog društva koje će dati svoj doprinos čovječanstvu. U tom smislu učinili su veliki iskorak, te se svrstali među vodeće zemlje svijeta. 

– Odnosi države Katar i BiH, od bh. osamostaljenja, su prijateljski, bratski i jaki. Katar u BiH na političkom polju je dao potporu BiH u svim međunarodnim organizacijama, dok ju je na humanitarnom polju podržao u njenim teškim iskušenjima nakon rata – kazao je ambasador el-Kavari.

Katar i BiH su potvrdili svoje prijateljske odnose potpisivanjem brojnih sporazuma i protokola, te razmjenom zvaničnih posjeta funkcionera obje zemlje na najvišem nivo, a kruna toga je i posjeta emira Katara početkom ove godine.

– Država Katar se trudi da poveća nivo ekonomske saradnje sa BiH i uvede katarske investicije u raznim oblastima, a naročito u oblasti infrastrukture – dodao je.

Interes katarskih građana za BiH je sve veći što je rezultiralo namjerom Qatar Airwaysa da uskoro uvede avio liniju između Dohe i Sarajeva, što se očekuje 5. februara naredne godine.