Ako puno radite, obratite pažnju na ove 4 stvari

0

Živimo u svijetu rada gdje se cijene ideje, inovacije i rješenja. Dok nas je industrijska revolucija učila da mjerimo sate, uspješnost i učinak, danas se ipak zahtijeva nešto drugo – razmišljanje.

U današnjem svijetu više se ne cijeni toliko to koliko ste zauzeti poslom i koliko radite već je vaše razmišljanje ono što se računa. Vi ste ti koji morate iznijeti svoje mišljenje, plan, prijedlog ili bilo šta drugo. Stoga, ometa li zapravo zauzetost vaš lični, ali i timski rad? Ovo su četiri pitanja koja treba sebi da postavite:

  1. Vjerujete li da što napravite više da ste i produktivniji?

Dok bi vaš šef zasigurno volio vidjeti da u svaki projekt ulažete veliki trud on isto tako voli vidjeti i rezultate. Dodavanje zadataka na vaš spisak, postavljanje većih ciljeva može da bude zadivljujuće, ali je potrebno da zastanete i analizirate da li je sav vaš trud usmjeren na prave aktivnosti koje su ključne za ostvarivanje rezultata.

  1. Ometa li vas zauzetost u nečem drugom?

Neki ljudi moraju biti prekomjerno zaposleni i to je u redu. No, takođe je važno i razumjeti da isključivanje drugih životnih aspekata osim posla ne znači nužno da ćete posao obavljati bolje. Prevelika zaposlenost nekima može samo služiti da prekriju osjećaj da njihove ideje nisu vrijedne i zanimljive te uzimanje velike količine zadataka može biti samo izgovor da izbjegnete svoj život nakon posla.

  1. Možete li izmjeriti uticaj svoje prevelike zaposlenosti?

Iako se možda osjećate dobro kada ste zauzeti poslom, zapitajte se je li vaša zaposlenost stvarala mjerljive vrijednosti za posao. Učinak vaše aktivnosti na poslu morate moći izmjeriti jer tada ćete znati da radite dovoljno dobro.

  1. Previđate li najvažniji aspekt vašeg truda?

Ovdje je važno voditi računa o popisu svojih obaveza i paziti da ne propustite neki od najvažnijih zadataka koje treba da obavite. Jeste li doveli u opasnost vlastitu dobrobit? Jeste li izgubili iz vida vlastite ciljeve ili ciljeve firme? Sve su ovo važni aspekti koji mogu imati uticaj na vaš uspjeh u budućnosti.

Biti zauzet dobra je stvar jer to znači da imate nešto što treba da postignete. No, budite oprezni gdje usmjeravate svoju energiju ili energiju svog tima. Unesite svoj trud u mjesta koja zaista stvaraju rezultate, a potom će uslijediti i uspjeh. I imajte na umu da morate znati kada je vrijeme da uzmete pauzu!

Izvor: Poslovni puls