Ako paket za spas ne bude odobren, Lufthansa će zatražiti zaštitu od bankrota

0

Njemačka aviokompanija Lufthansa objavila je danas da će morati podnijeti zahtjev za zaštitu od bankrota ukoliko uslovi ugovora za spas o kojem pregovara s njemačkom vladom ne budu odobreni na vanrednoj općoj skupštini 25. juna.

Lufthansa bi “trebala podnijeti zahtjev za pokretanje procedure zaštite od bankrota ubrzo nakon godišnje skupštine ukoliko se rješenje ne nađe odmah”, rečeno je iz kompanije sa sjedištem u Frankfurtu, prenosi agencija Reuters.

Izjava dolazi nakon što je Heinz Hermann Thiele, najveći pojedinačni dioničar Lufthanse, dao za njeačke novine FAZ intervju u kojem je doveo u pitanje ovo rješenje, posebno u vezi sa uključenošću njemačke vlade u poslovanje kompanije.

Lufthansa je nagovijestila da je, s obzirom na te komentare, “moguće da stabilizacijski paket ne uspije dobiti dvotrećinsku većinu glasova koji će biti potrebni” da se potpiše plan spašavanja.

Podjetimo, aviokompanija je u kasnoj fazi osiguranja ugovora u iznosu od 9 milijardi eura državne pomoći, koji je njemačka vlada odobrila s regulatorima EU.

Kada kompanija zatraži zaštitu od bankrota, to ne znači da će prestati s radom. Umjesto toga, traži se način da reorganizuje svoje poslovanje i eliminiše dio troškova.

B. Šutvić