Lufthansa i njemačka vlada postigli dogovor oko paketa spasa

0

Njemačka vlada i uprava aviokompanije Lufthansa, snažno pogođene pandemijom koronavirusa, postigli su preliminarni dogovor o državnoj pomoći vrijednoj 9 milijardi eura, prenio je Reuters pozivajući se na izvore bliske ovim krugovima.

Dogovor još uvijek treba da bude odobren od strane upravnog odbora Fonda za podršku u krizi koronavirusa, a očekuje se da se on sastane u ponedjeljak.

Dogovor takođe treba da odobri Lufthansin odbor i komisija Evropske unije.

Reuters nije uspio dobiti komentar ni od njemačke vlade, ni od kompanije.

Lufthansa je prošle sedmice saopćila da je u uznapredovalim pregovorima o dogovoru koji bi uključivao i da vlada dobije dva mjesta u nadzornom odboru, ali bi svoja puna prava na glas koristila samo u izuzetnim okolnostima kao što je zaštita kompanije od preuzimanja.

Lufthansa i Berlin pregovarali su sedmicama o pomoći koja kompaniji treba omogućiti da se izbori sa padom putovanja ali je kamen spoticanja bio količina kontrole koju će kompanija prepustiti.

Lufthansa je saopćila kako očekuje da uslovi dogovora uključe odricanje od budućih plaćanja dividende i limit na plaćanja menadžmentu.

Plan uključuje 3 milijarde eura vrijedan kredit od državne KfW banke, preuzimanje 20-postotnog udjela u kompaniji od strane Njemačke te konvertibilnu obveznicu koja bi mogla biti razmijenjena za još 5 posto udjela.

Njemačka agencija dpa ranije je izvijestila da je ovaj dogovor postignut.

Lufthansini rivali kao što su francusko-nizozemski Air France-KLM i američki American Airlines, United Airlines i Delta Air Lines takođe su zatražili državnu pomoć.

D. Hadžić