Ahmetlići krenuli u novu akviziciju, preuzimaju uspješnu bh. firmu

0

Firma HIFA-Petrol sa partnerima krenula je u puno preuzimanje Fabrika pumpi i prečistača “Pobjeda” d.d. Tešanj, čiji je sada manjinski dioničar, izvještava BiznisInfo.ba.

Naime, u skladu sa odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, HIFA-Petrol d.o.o. objavila je ponudu za preuzimanje društva Pobjeda d.d. Tešanj.

Ponuđač HIFA-Petrol posjeduje već 8 posto vlasničkog udjela u Pobjedi.

U preuzimanju Pobjede nastupaju zajedno sa Ahmedom Ahmetlićem koji posjeduje 11,6 posto, Muharemom Ahmetlićem (10,2 posto) i Ibrahimom Hozićem (10,1 posto). Ukupno u zajeničkom djelovanju imaju manjinski udio od 40 posto u tešanjskoj firmi.

Broj dionica emitenta koje su predmet ponude je 281.184 odnosno oko 60 posto Pobjede.

Ponuđena cijena po jednoj dionici je 6,80 KM odnosno 17 posto od nominalne vrijednosti dionice. To znači da, ako bi svi dioničari prihvatili ponudu, ponuđač bi morao isplatiti oko 1,9 miliona KM za preuzimanje firme.

Rok po ovoj ponudi je 28 dana.

Ako su ispunjeni svi uslovi iz ponude, vrijednosni papiri ponuđeni na ponudi biti će kupljeni i plaćeni u roku od 7 dana od dana isteka roka trajanja ponude. Plaćanje će se izvršiti preko Registra za vrijednosnih papira FBIH prenosom novčanih sredstava sa posebnog računa Ponuđača, na račune dioničara koji su deponovali dionice.

Podsjetimo da je vlasnik HIFA-Petrola Hajrudin Ahmetlić, iz poznate tešanjske poduzetničke porodice Ahmetlić.

Sjedište HIFA-Petrola je u Vogošći kod Sarajeva.