Agrokomerc nakon više od 20 godina pokrenuo primarnu peradarsku proizvodnju

0

Nekadašnji krajiški div Agrokomerc odnio je još jednu poslovnu pobjedu. U pogonima kompanije nakon više od dvadeset godina pokrenuta je primarna peradarska proizvodnja.

– Proizvodnja je pokrenuta na lokalitetu farme Elezovići 3, polovinom maja useljeno je 50.000 jednodnevnih pilića i u toku je uzgok 18-sedmičnih pilenki, koje će nakon tog perioda biti preseljene u konzumne farme. To je prva faza, a u planu imamo daljnje zaokruživanje proizvodnog ciklusa – kazao je za BiznisInfo v.d. direktora Agrokomerca Mersad Hamidović.

Vrijednost investicije je oko 500.000,00 KM vlastitih sredstava, a prije toga i u osposobljavanje proizvodnih kapaciteta velikokladuška kompanija investirala je oko 100.000,00 KM. 

U proizvodnji je trenutno zaposleno 12 radnika a otkup je već dogovoren sa strateškim partnerom.

Planovi za proširenje proizvodnje

– Sa našim strateškim partnerom  AC FOOD, koji je dio grupe AS Group, dogovoren je otkup, a ukoliko efekti trenutne proizvodnje budu pozitivni planiramo zajedno sa njima ići u proširenje proizvodnje i zaokruživanje proizvodnog ciklusa – kazao nam je Hamidović.

Podsjetimo, „Agrokomerc“ je u vrijeme najveće ekspanzije imao jedanaest peradarskih farmi za proizvodnju jaja i pilećeg mesa. Do 1986. Agrokomerc je proizvodio godišnje 196 miliona jaja i 8870 tona mesa.