Adriatic Metals i Boliden udružuju snage u proizvodnji cinka po najvišim ESG standardima

0

Boliden je potpisao ugovor s kompanijom Adriatic Metals o kupovini koncentrata cinka iz Projekta Vareš Silver. Ove dvije kompanije će sarađivati na proizvodnji cinka i drugih vrijednih metala u skladu s najvišim ESG standardima odgovornosti prema okolišu, društvu i održivom upravljanju. 

S obzirom na svojih 100 godina iskustva i predanosti održivosti, Boliden se ističe u zahtjevnom industrijskom okruženju s vodećim ESG performansama u svojim lancima snabdijevanja. Drago nam je što je Boliden uz nas, s općim ciljem stvaranja profitabilnosti i rasta na odgovoran način, uz poštovanje ljudi, okoline i društva – sve ciljeve koje će Projekt Vareš Silver ispuniti. Operacije kompanije Adriatic Metals savršeno se uklapaju u podršku vodećim standardima održivosti i najboljim praksama koje promovira Boliden – izjavila je Vildana Mahmutović, voditeljica Odjela za održivost Adriatic Metals.

Adriatic Metals razvija Projekat Vareš Silver u Bosni i Hercegovini – projekat plemenitih i baznih metala.

Ovaj rudarski projekt će podržati naš projekt proširenja talionice u Oddi, Norveška, kao i naše ciljeve u vezi s ESG standardima. Posvećeni smo doprinosu održivom društvu proizvodnjom metala zajedno s dobavljačima koji dijele ovu viziju – izjavio je José Tinoco, menadžer za koncentrate cinka i olova u Bolidenu.

Boliden je projekt proširenja talionice u Oddi, poznat kao Green Zinc Odda, najavio 2021. godine. Godišnji kapacitet proizvodnje bit će povećan sa 150 na 350 hiljada tona. Proizvodnja cinka u Oddi smatra se jednom od najprihvatljivijih za okoliš u svijetu.