8 metoda za detoksikaciju nakon paklene radne sedmice

0

Bila je to teška sedmica. Od jutra do mraka u kancelariji, sve se spojilo u jedno. Tijelo vas boli. I um.

Dakle, kad napustite radno mjesto izgubljeni u petak, šta možete učiniti za detoksikaciju prije ponedjeljka? Potrebna vam je neka metoda.
Evo šta su članovi Vijeća mladih preduzetnika, YEC, odgovorili na pitanje “Kako se opuštate od stresa nakon lude sedmice na poslu?”:
Provedite vrijeme s porodicom i prijateljima
 
Nemojte da zaboravite šta je važno u životu. Ako radite bez prestanka, izgorjet ćete. Na kraju dana, uspjeh su ravnoteža, sreća i važni lični odnosi. Osim toga, najbolje ideje dolaze od odmornog, srećnog uma.
Neka vaša podsvijest rješava probleme
 
Ponekad najbolje ideje dođu kroz pasivno razmišljanje. Ta vrsta razmišljanja ustvari oslobađa. Usmjerite pažnju na nešto drugo, kako bi se vaša podsvijest probila na površinu s rješenjem. Možda otkrijete ono što ste tražili dok vježbate, vozite, čak i dok spavate, prenosi Stratego.
Promislite o svom učinku
 
Odradite sa sobom sedmičnu procjenu efikasnosti za privatne i poslovne ciljeve. Jeste li ih ostvarili? Kako ste se nosili s teškim odlukama? Jesu li određeni razgovori mogli i bolje proći? Dopustite svom mozgu da secira i promisli o vašem učinku kako bi se mogli popravljati iz sedmice u sedmicu.
Isključite se koliko god možete
 
Mentalni odmor od posla i digitalna detoksikacija će vam dati više umne snage za sljedeću sedmicu. Ako možete sebi da priuštite da se isključite na samo jedan dan, to je najtoplija preporuka. Vratiće vam se u efikasnosti već tokom prvog sata rada u ponedjeljak.
Pročitajte nešto
 
Čitanje (bilo knjige ili objave na nekom blogu) u čemu uživate je odličan način da uđete u neki drugi svijet, upijete mudrost i da poboljšate sebe i svoj rad.
Naspavajte se
 
Subota je dan kad ne treba da uključujete alarm. Čak i ako spavate pola sata ili sat duže nego inače, uživajte u osjećaju kad se probudite uz zvuke djece koja se igraju, ili traže doručak. Ukoliko nemate djecu, uživajte u buđenju koje ne uključuje zvuk alarma.
Skuhajte obrok
 
Jednostavi ritual kuhanja obroka natjerat će vas da usporite i da se zaista povežete s onim što jedete. Tako često preko sedmice budemo toliko zauzeti da samo zgrabimo neku prerađenu hranu i natrpamo se u pokretu. To nije zdravo, niti pokazuje da cijenimo hranu. Odvojite li vrijeme za pripremu ukusnog, zdravog obroka, na sjajan način ćete se povezati s prijateljima, porodicom i voljenima.