70 posto proizvodnje izvoze na strana tržišta

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem o stanju u privredi, ocijenivši da ta opština ima čime da se ponosi.

Košarac je rekao da o kapacitetu i potencijalu privrede Kozarske Dubice govori i podatak da se 70 odsto proizvoda sa opštine izvozi u zemlje EU ili neka druga tržišta.

– U narednom periodu radićemo na slobodnoj zoni u Kozarskoj Dubici, a razgovarali smo i o kapacitetima industrijske zone i u tom kontekstu, na osnovu zahtjeva načelnika, Ministarstvo će svojim kontaktima sa ambasadama u BiH otvoriti pitanje prisutnosti određenih kompanija koje žele da investiraju u BiH – rekao je Košarac.

Košarac je danas obišao i kompaniju Mlijekoprodukt u Kozarskoj Dubici, koja je lider u preradi i proizvodnji mliječnih proizvoda u BiH.

– Mi ćemo raditi na tome da otvorimo tržište Ruske Federacije i Kine – najavio je Košarac i dodao da je potpuno jasno da u Mlijekoproduktu postoje kapaciteti da participira na tim tržištima.

On je rekao da je značajno istaći da godišnji otkup i prerada od 70 miliona litara mlijeka najbolje govori o kapacitetu te kompanije.

Ciljaju izvoz u Rusiju

Predsjednica uprave Mlijekoprodukta Rankica Marelj navela je da kompanija ima kapacitete za veći izvoz proizvoda.

– Izvoz u Rusiju bi nam sigurno omogućio još jedno tržište, jer znamo da je to veliki broj potrošača i stanovnika, tako da smatramo da je to jedna veoma pozitivna opcija i nadamo se da ćemo to zajedno riješiti – rekla je Maraljeva.