Predstavljen automobil od 6 miliona dolara

0

Novi model Bugattija – Divo – košta dvostruko više od prethodnog modela Chirona, iako ne može ići tako brzo. Za Divo je potrebno izdvojiti čak 6 miliona dolara, ali on pruža nezaboravno uzbuđenje tokom vožnje.  

„Ne tako brzo“ u ovom slučaju znači da je maksimalna brzina 378 umjesto 420 kilometara na sat. I dalje je malo vjerovatno da će se ijedan vlasnik ikada približiti ovoj brzini.

Divo je 35 kilograma laški od Chirona koji teži nešto manje od dvije tone, i to ga i dalje ne čini laganim automobilom. Oba vozila pokreće 1.500 konjskih snaga.

Šasija i aerodinamički dizajn se razlikuju, zbog čega je Divo još agilniji automobil koji bolje odgovara stazama i krivudavim putevima. Unutrašnjost modela ima „više tehnički“ a manje „topli“ i „luksuzni“ izgled.

Dizajneri su željeli napraviti nešto drugačije od Chiron, ali što se odmah prepoznaje kao Bugatti, pa su zadržane neke ključne crte.

Samo 40 automobila Divo će biti proizvedeno, a svi su već unaprijed prodati, prije nego je automobil predstavljen javnosti.

Bugatti će nastaviti proizvoditi Chiron, što je prvi put u modernoj istoriji kompanije da nudi radi dva modela odjednom.

Kao i raniji modeli ove komanije, Divo je nazvan po bivšem Bugattijevom vozaču Alberu Divou.

Bugattijevi automobili se ne prave na proizvodnoj traci. Umjesto toga, sklapaju se u malom proizvodnom centru, samo nekoliko automobila istovremeno. Kada napuste proizvodni centar, svaki automobil se pojedinačno vozi cestama oko Molsheim i na aerodromu blizu Colmar u Francuskoj.

Kompaniju je 1909. osnovao Ettore Bugatti i tokom 1920. i 1930. imala je mnogo uspjeha u utrkama. Osim toga, pravila je ekstremno skupe automobile za bogate klijente, kao što to, uostalom, čini i danas.

Autor: BiznisInfo