6. Susret grudskih gospodarstvenika: Pozitivna priča Općine kao partnera obrtnicima i poduzetnicima

0

Jučer je (14. 11.) na imanju agroturizma „Marića Gaj” u Ružićima – Grude održan 6. susret grudskih gospodarstvenika, koje je organizirala Općina Grude, kao dio programa obilježavanja Dana općine i kao najbolji primjer kvalitetne suradnje povezivanja javnog i privatnog sektora, koji daje izuzetne rezultate.

Nakon pozdrava načelnika općine i kratkog osvrta na proteklu godinu, Bisnode je predstavio stanje grudskoga gospodarstva, a informacije o samostalnom poduzetništvo, kao važnom segmentu grudskog gospodarstva, prikazao je predstavnik Odjela za razvoj općine Grude, Ante Bušić, uz tematsko izlaganje Zorana Tomića, rektora Sveučilišta u Mostaru i dr. Đure Njavre, dekana zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Općinski načelnik Ljubo Grizelj, koji je ovu tradiciju okupljanja grudskih gospodarstvenika i započeo 2013. pozdravio je prisutne sa riječima: „Općina Grude temelji svoje djelovanje na uspješnom poduzetništvu, po čemu je ovaj kraj itekako poznat. Cilj nam je poduzetništvo, rad i sve vrijednosti koje proizlaze iz rada staviti na jednu visoku razinu i s ponosom ga prezentirati na Dan općine. Ponosni smo I što možemo pokazati da Općina Grude bilježi rast svih pokazatelja, a u cijeloj općini Grude vlada jedna iznadprosječna situacija gdje imamo veliki broj zaposlenih, što se rijetko može susresti u BiH“, izjavio je gospodin Grizelj okupljenim gospodarstvenicima u prekrasnom ambijentu Agroturizma Marića Gaj.

Načelnik je govorio i o projektu gospodarske zone Pogana Vlaka-Poljanice, ističući da je posebno ponosan na činjenicu da je isplaćen i prvi poticaj za korisnike zone, u vidu povrata sredstava na uložena sredstva, u iznosu od cca 46.000 KMte o svim olakšicama

Rezultati poslovanja grudskih gospodarstvenika

U općini Grude 203 pravna lica su predala financijsko izvješće za 2017. godinu Agenciji FIA (do 01. 03. 2018.). Ove tvrtke zapošljavaju skoro 2800 ljudi, iako je najviše malih tvrtki – preko 82% a samo nepunih 6% su velike i najviše ih je, skoro 50%, u grani djelatnosti G – trgovina na veliko  na malo. Tradiciju gospodarstva Gruda potvrđuje i činjenica da više od 70% grudskih tvrtki radi 10 i više godina.

Ukupni prihodi grudskog gospodarstva iznosi gotovo 700 miliona KM, dobit skoro 65 miliona KM a njihov kapital iznosi preko pola milijarde. Ukupan iznos izvoza grudskih tvrtki u 2017. je preko 100 mil. KM, što znači da 15,2% od ukupnog prihoda grudskih tvrtki dolazi od izvoza robe i učinaka na strana tržišta

Prerađivačka industrija ima najbolje pokazatelje: najviše zaposlenih (1.245), najveće prihode (skoro 370 mil. KM), dobit od skoro 45 mil. KM a ove tvrtke ostvaruju izvoz od preko 80 mil. KM.

Grudska poduzeća u odnosu na ZHŽ kreiraju: 18,5% radnih mjesta u županiji, 19,9% prihoda županije, 25,2% ukupne dobiti županije, 19,8% prihoda od izvoza županije.

U vrhu svih TOP 10 ljestvica (prihod, dobit, zaposleni, kapital) nalazi se Violeta na prvom i Grafotisak na drugom mjestu, a osim njih, u TOP 10 po prihodu spadaju još i Bili Brig, Frank Trgovina, TP Drinovci, Agrokor, Bilo Trade, Grioss, AX Soling i PZ Vino-Duhan-Voće, a po dobiti Frank Trgovina, Grudska pivovara, GP Toming, Agrokor, PZ Vino-Duhan-Voće i Autobat.

Poduzetnici općine Grude

U Grudama djeluje 297 samostalnih poduzetnika, a uz njihove djelatnike riječ je o 425 uposlenih, od kojih su 33% žene, a oni što povećava ukupan broj uposlenih u Grudama za skoro 20%. Obrtnici su među najbrojnijim gospodarskim subjektima, i dobar spoj čuvara tradicije i suvremenog oblika poduzetništva, a značajno utiču na povećanje broja uposlenih.

Da bi podržala razvoj poduzetništva, Općina Grude je pojednostavila proces izdavanja dozvola, suglasnosti i odobrenja. U cilju olakšanja registracije prošle je godine skratila vrijeme osnivanja trgovačkih, ugostiteljskih i obrtničkih radnji a pribavljanje određene dokumentacije vrši se po službenoj dužnosti. Skraćeno vrijeme osnivanja i pribavljanje dokumenata po službenoj dužnosti smanjilo je troškove koje obrtnici i poduzetnici imaju pri pokretanju svoje samostalne djelatnosti. Ovim je općina Grude dodatno potvrdila da, kroz svoj rad i efikasnu javnu upravu, jestistinski  partner obrtnicima i poduzetnicima.

Kao dodatna podrška razvoju grudskog poduzetništva istaknut je i program sufinanciranja samozapošljavanja Federalnog zavoda za zapošljavanje, odnosno Zavoda za zapošljavanje ŽZH, za sufinanciranje plaće u iznosu od 390 KM za mlade I žene, te 360 KM za ostale, na period od godine dana.