Izvoz u Rusiju ojačao poljoprivredu Republike Srpske

0

Povećanje izvoza svježeg voća u Rusku Federaciju za 14 miliona maraka u prošloj godini doprinijelo je poboljšanju stanja u spoljnotrgovinskoj razmjeni Republike Srpske.

Na osnovu analize Privredne komore RS, izvoz hrane, pića i duvana lani je iznosio oko 233 miliona, a uvoz oko 766 miliona maraka, te je pokrivenost uvoza izvozom bila 30 odsto. Analiza pokazuje da je u prošloj godini nastavljen višegodišnji trend pozitivnih pokazatelja u spoljnotrgovinskoj razmjeni Srpske.

– Pozitivna kretanja u proizvodnji pića i duvana doprinijela su pozitivnom stanju u ovom sektoru, ali je i dalje prisutan veliki uvoz piva, prirodne i mineralne vode – navedeno je u Analizi Privredne komore RS.

Analizom je utvrđeno da je najveći izvoz ostvaren kod voća i to najviše svježih jabuka, krušaka i dunja.

– Najviše je uvezeno mesa svih vrsta, mesnih prerađevina, zatim kukuruza, pšenice i kolača – navedeno je u Analizi Privredne komore RS.

Najviše se izvozilo u Srbiju, Italiju, Crnu Goru, Rusku Federaciju i Hrvatsku, dok je najviše uvezeno iz Srbije, Brazila, Hrvatske, Njemačke i Mađarske.

Početkom ove godine Hrvatska i druge zemlje Evropske unije zatražile su primjenu principa “tradicionalne trgovine”, što bi značilo ukidanje carina na uvoz proizvoda iz Hrvatske.

Stav Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS jeste da bi primjena principa “tradicionalne trgovine” negativno uticala na domaću proizvodnju.

– Primjena ovog principa dovela bi do potpunog gašenja pojedinih grana privređivanja, prije svega u sektoru mljekarstva, a negativni efekti odrazili bi se i u drugim sektorima proizvodnje hrane, pića i duvana – istakli su u Ministarstvu.

Podsjećaju da bi “tradicionalna trgovina” negativno uticala i na ruralni razvoj, ali i smanjenje priliva novca u budžete svih institucija u Republici Srpskoj.

Ukidanju carina na štetu domaće proizvodnje oštro se protive i poljoprivrednici u Srpskoj, koji ne žele pristati na pritiske iz Brisela da BiH otvori svoje granice u potpunosti.

– To bi dovelo do potpunog sloma naše poljoprivrede. Naša poruka Briselu je da oni podsticaje koje su namijenili nama daju Hrvatskoj i jačaju njihovu poljoprivredu, a mi ćemo zasukati rukave kao i do sada i jačati našu proizvodnju – rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Dodaje da je za domaće proizvođače i uopšte spoljnotrgovinsku razmjenu Republike Srpske veoma značajno što voće, najviše iz regije Potkozarja, ide na tržište Ruske Federacije, te da vjeruje da će ta saradnja biti nastavljena i u buduće.

Proizvođači

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS uputio je u četvrtak zahtjev predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću u kojem traže da zaštiti interese vlastite poljoprivrede kroz nepotpisivanje prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Spoljnotrgovinska razmjena najznačajnijih proizvoda u 2015. godini

Naziv proizvoda           Izvoz   Uvoz 

Biskvit, kolači                  28,7    53,3

Meso (sve vrste)             4,3     71,0

Kukuruz                          10,9   59,8

Čokolada                         22,6    42,3

Voće i jezgrasti

plodovi                             41,6     21,1

Pšenica                            2,4      47,7

Pivo                                  0,4      42,8

Šećer i saharoza             24,9     14,2

Mesne prerađevine          0,0     34,4

Voda                                6,0     21,8

Mlijeko i

mliječni proizvodi            17,1    7,8

(Uvoz i izvoz u prošloj godini izraženi u procentima)