3 savjeta kako da novcem stvarno kupite sreću

0

Većina ljudi se slaže sa mišljenjem da vam novac ne može kupiti sreću, ali profesor sa Harvarda izdvojio je ipak 3 načina da “kupite sreću”.

Artur C. Bruks, društveni naučnik i profesor na Harvardu, ima zanimljiv pogled na novac i sreću, koji dijeli na svom besplatnom kursu o sreći na Harvardu.

– Za ljude sa nižim primanjima, novac poboljšava blagostanje. Međutim, kada zarađujete solidno za život, milijarder vjerovatno neće biti mnogo srećniji od vas – napisao je Bruks u svom članku za “The Atlantic” pod naslovom „Kako kupiti sreću“, piše CNBC Make It, prenosi BizLife.

Ali „bez obzira gdje se nalazimo na skali prihoda, uz malo znanja i prakse, svako od nas može koristiti novac da mu donese više sreće – dodaje on.

Novac sam po sebi ne može da vam kupi sreću, ali može pozitivno uticati na vaše blagostanje ako ga pametno koristite.

Evo nekoliko načina koje on predlaže za povećanje sreće uz pomoć finansija.

1 . Trošite novac na iskustva

Uložite svoj novac u radosna iskustva za koja znate da će vas učiniti srećnijima – idite na koncert da vidite svog omiljenog izvođača ili planirajte odmor negdje gde ste oduvijek željeli da odete.

2 . Kupite vrijeme

Ako nekome plaćate da uradi nešto što ne volite da radite i ne gubite vrijeme na neprijatne stvari, možete osjetiti pojačanje sreće tako što ćete te dodatne sate provesti sa drugima, napisao je Bruks.

3 . Pomozite drugima

Doniranje svog novca za podršku velikom cilju ili korišćenje svog novca za pomoć drugoj osobi može dovesti do povećanja hemikalija koje pomažu da se dobro osećate, kao što su serotonin, dopamin i oksitocin.

– Ključni faktor koji povezuje sve te pristupe su drugi ljudi. Ako kupite iskustvo, bilo da se radi o odmoru ili samo večeri, možete podići svoju sreću ako ga podijelite sa nekim koga volite – napisao je Bruks za “The Atlantic”.

Svako ko stekne novac može ga iskoristiti da kupi malo sreće i da se u tom procesu malo poboljša, smatra Bruks.

– Ako nemamo mnogo, možemo potrošiti dodatni novac na uklanjanje nekih stresora u našem svakodnevnom životu – zaključuje on.