3 pitanja kojima Bill Gates mjeri životni uspjeh

0

Svi mi imamo svoje načine mjerenja uspjeha u životu i oni se nerijetko mijenjaju tokom života.

Za jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, Billa Gatesa, to je „procjena njegovog ličnog i poslovnog života na kraju godine“. Gates je primijetio da je danas njegova procjena mnogo drugačija nego što je to bio slučaj u njegovim dvadesetima.

– Tada bi se za procjenu na kraju godine postavljalo samo jedno pitanje: Da li je Microsoft softver ostvario snove korisnika? – napisao je.

Naravno, Gates još uvijek ocjenjuje kvalitet svog rada, ali postavlja i čitav niz drugih pitanja o svom životu.

– Ta pitanja bi mi bila smiješna sa 25 godina, ali kako postajem stariji, ona imaju mnogo više smisla – kaže on.

Ta pitanja su:

  1. Da li sam posvetio dovoljno vremena svojoj porodici?

Novac može da vam kupi mnoge stvari, ali vam ne može kupiti dodatan minut u danu. Čak i u danima kada ima najviše posla Gates provodi vrijeme sa svojom porodicom. Sa svojom suprugom Melindom ima ritual gledanja serija, pa čak i kada su u različitim gradovima oboje gledaju istu epizodu i kasnije razgovaraju o njoj.

  1. Da li sam naučio dovoljno novih stvari?

Gates je oduvijek imao veliku želju za učenjem. U intervjuu za “New York Times” Bill je jednom prilikom otkrio da čita 50 knjiga godišnje. Pored toga voli da posjećuje nova mjesta, upoznaje naučnike i gleda naučni program preko interneta.

  1. Da li sam uspio da razvijem neko novo prijateljstvo i osnažim staro?

– Za mene je najvažnije da budem takav prijatelj drugima kakvog bih poželo sebi samom – smatra Gates i dodaje da naše prijateljske veze i to koliko smo sretni u njima imaju snažan uticaj na naše zdravlje.

Izvor: BIZlife