3 efektna načina za pauzu od posla

0

Pauza od posla je vrlo značajna, naročito kada je stresan period u pitanju.

Međutim, mnogima nije praktično da naprave pauzu kada je veliki projekat u pitanju i kada je svaki minut na poslu bitan.

Bez obzira na to koliko ste u „škripcu sa vremenom“, pravljenje pauza tokom radnog dana je benefit za vašu produktivnost, kreativnost i, generalno, mentalno zdravlje.

Mali rituali poput meditacije ili vođenja dnevnika vam u tome mogu pomoći.

Evo kako sve može izgledati vaša pauza, a da je vrlo efektna:

Šetnja i razmišljanje

Šetnja vam može pomoći da se distancirate od svakodnevnog stresa, da povratite fokus, pa čak i da počnete da razmišljate na drugačiji način. Naučna istraživanja su pokazala da treba da provedete izvjesno vrijeme u prirodi, makar to bio i obližnji park, ako živite u urbanoj sredini. Šetnja može trajati od 10 minuta do pola sata – ideja je da se distancirate od posla na kratko vrijeme – zato odgovorite na mejlove tek kada se vratite u kancelariju.

„Prigrlite“ vreme za sebe

Bez obzira na to da li ste introvertna ili ekstrovertna osoba, važno je da određeno vrijeme provedete sami. Istina je da ste srećni kada ste u društvu voljenih osoba, ali eksperti savjetuju da povremene „solo“ aktivnosti mogu biti najbolji način za „odmor vašeg uma“.

Ograničite vrijeme koje provodite uz tehnologiju

Istraživanja pokazuju da previše vremena ispred ekrana može dovesti do prvih simptoma anksioznosti. Pokušajte da vam jutarnji rituali prođu bez uređaja poput telefona, tableta, računara, TV-a. Na taj način ćete se bolje fokusirati na poslovne obaveze.

Većina ljudi je stalno „na telefonu“ zbog mejlova i poziva važnih klijenata. U tom slučaju se radni dan nikada ne završava. Nemojte odgovarati na mejlove odmah čim ustanete niti sat vremena pred spavanje. Neka to bude vrijeme za vas, a ne za mobilni telefon. Iznenadićete se rezultatom – vaša kreativnost će se poboljšati, kao i koncentracija.

BIZLife/Thrive Global