15 razloga zašto nekima uvijek propada biznis

0

Bez obzira koliko je sjajna vaša strast i vizija, nekoliko loših navika može upropastiti obećavajući posao. Obično su u pitanju dva ili tri poteza koji prouzrokuju neuspjeh. U nastavku slijjedi pregled 15 najučestalijih poteza preduzetnika koji ne uspiju da ostvare svoje ciljeve.

1. Prave izgovore.

Najčešći izgovor je taj da nisu imali dovoljno vremena. To ustvari znači da taj zadatak nije bio dovoljno prioritetan, zabavan, profitabilan ili hitan da bi bio na vrhu liste.

2. Krive druge/spoljašnje sile.

Preduzetnici koji krive ekonomiju, način na koji su odgojeni, vrijeme, potrošače, svoje zaposlene, trenutnog predsjednika, suparničku političku partiju, dakle bilo koga osim sebe, za svoju situaciju nikada neće biti uspješni.

3. Nisu pošteni.

Obmanjivanje zaposlenih u vezi sa njihovim platama ili laganje potrošača su očigledni primjeri opasnog nepoštenja, ali i lažne pohvale zaposlenima umjesto kritikovanja istih takođe je podjednako loše.

4. Lijeni su.

Ako preduzetnik kasni na posao, ne čita i ne voli naporan rad, predodređen je od starta da bude neuspješan.

5. Ubijeđeni su da sve znaju.

Samouvjerenost je neophodna za nekoga ko započinje posao, ali svaki ego ima svoje granice. Neuspješni preduzetnici često su previše ponosni da priznaju da nisu znali kako da upravljaju svojom kompanijom.

6. Oklijevaju da donose odluke.

Neophodno je da se skupi što više informacija prije nego što se donesu važne odluke, ali trošenje previše vremena u razmišljanju usporava sve i traći novac. Dobar plan koji se izvrši sada je bolji od savršenog plana koji će se izvršiti sljedeće nedjelje.

7. Nisu odredili jasan pravac kompanije.

Niko zdrave pameti ne želi da prati preduzetnika ko nema jasnu predstavu kuda ide, a ipak većina preduzetnika ne mogu jasno da kažu koji su njihovi poslovni ciljevi za tekuću godinu. Da bi privukli najbolje radnike, preduzetnici moraju da imaju određenu viziju za svoju kompaniju.

8. Odbijaju ustupke.

Loši preduzetnici imaju potrebu za mikromenadžerstvom, međutim niko nije dobar u svemu, te bi rukovodioci trebalo da se usmjere na najveća i najvažnija pitanja.

9. Ostaju uvijek na istom.

Neophodno je da se zamisli kako kompanija može da raste, kako više izvora i talenata postaje dostupno.

10. Nisu u mogućnosti da se sukobe.

Kada zaposleni osjete neku slabost svog rukovodioca, često će to da iskoriste.

11. Nisu organizovani.

Vođenje posla ide sa beskrajnim odgovornostima, a uspješni preduzetnici stalno usklađuju svoje zauzete živote sa sistemom koji radi za njih.

12. Nude nešto što ne može biti profitabilno.

Neki preduzetnici ne uspijevaju da dobro izračunaju svoje mogućnosti i idu naprijed uprkos svakoj prilici da zarade novac.

13. Pružaju užasnu uslugu ili proizvod.

Ako su zaposleni loše obučeni, posao je osuđen na propast.

14. Loši su trgovci.

Ako zaista vjerujete da vaša kompanija nudi vašim potrošačima vrijednost rješavanjem njihovih problema, onda bi trebalo da svoja rješenja izgovarate što je glasnije moguće. Koristite rast kompanije kako bi ste utemeljili lične odnose i nemojte se plašiti da li ste previše nametljivi.

15. Ignorišu metriku.

Neophodno je raščlaniti vaš složen poslovni plan na jednostavnije zadatke i računice koje mogu da se svakodnevno ili nedjeljno provjeravaju.

Izvor: Bankar.me