Ne mogu kontrolisati cijenu nafte: Arapi propadaju za 3 godine

0

Kad god bi pala cijena sirove nafte u prošlosti padala, OPEK, predvođen Saudijskom Arabijom, jednostavnim potezom bi stabilizovao cijene.

Smanjenje proizvodnje bio je čarobni štapić. No, očigledno da taj metod više ne funkcioniše.

Saudijska Arabija još uvijek nije u finansijskim problemima zbog niske cijene nafte. Međutim, ako se sadašnji trendovi nastave uskoro bi i bogata monarhija mogla da ostane bez novca.

Na inicijativu Saudijske Arabije OPEK je, zajedno sa Rusijom, već odlučio da smanji proizvodnju, ali značajniji efekt povećanja cijena nismo vidjeli.

Prema Biznis Insajderu, Saudijska Arabija nema više mogućnost kontrole cijena nafte na svjetskom tržištu. Ako bi i došlo do povećanja cijene nafte na 60 dolara po barelu proizvodnja iz škriljaca u SAD bi postala isplativa i SAD bi ponovo povećala svoju proizvodnju. Činjenica da su Sjedinjene Američke Države već preuzele prvo mjesto po proizvodnji sirove nafte i da su, nakon decenijske zabrane, ponovo započele izvoz, nikako ne ide na ruku Saudijskoj Arabiji.

Takođe, članice OPEK-a najčešće varaju i ne poštuju dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte. To bi moglo da se ponovi jer većini zemalja koje su članice OPEK-a očajno treba svježi novac.

Iranu su konačno ukinute sankcije a ova zemlja je jedna od najbogatijih zemalja kada se gledaju rezerve nafte. Iran će uskoro tržištu ponuditi milion barela nafte dnevno, a činjenica da će time naštetiti Saudijskoj Arabiji svakako ih ne brine.

Četvrti razlog zašto Saudijska Arabija ne uspijeva da poveća cijene su ogromne zalihe u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, kao i usporavanje privrede u Kini.

Ako cijene nafte ostanu na sadašnjem nivou, čak i uz smanjenje budžetskih izdataka za 25 odsto, Saudijska Arabija će bankrotirati za tri do pet godina.