13 savjeta kako da uradite više

0

Svi mi imamo jednako vremena tokom dana, ali ipak neki postignu mnogo više od drugih. Razlog za to je što su bolje organizovani i slijede određena pravila. 

Ovo su neki od savjeta kako da budete produktivniji, postignete više i brže ostvarite svoje ciljeve: 

# Popodne provjerite elektronsku poštu, kako biste jutarnje sate, koji su najproduktivniji, posvetili najvažnijim zadacima.

#  Prestanite čekati savršene uslove za pokretanje velikog projekta. Trenutna akcija podstiče pozitivan domino efekat koji dovodi do još više akcije.

# Sjetite se da veliki, hrabri ciljevi oslobađaju energiju. Dakle, postavite ih jasno, a zatim ih ponavljajte u mislima svakog jutra 5 minuta.

# Nered stvara stres. Zato očistite nered u svom uredu da biste što više obavili.

# Udaljite se od energetskih vampira u svom životu (negativne osobe koje vam kradu entuzijazam, koje ne vjeruju u vaš uspjeh).

# Kreirajte dnevne rutine. Produktivni ljudi slijede svakodnevne rutine. Tako postižu najveću posvećenost poslu.

# Ustanite rano. Pobijedite želju da ostanete duže u krevetu. To će biti vaša prva jutarnja pobjeda, i poslužit će da s više samopouzdanja krenete u novi dan.

# Nemojte reći “da” svakom zahtjevu. Većina nas ima potrebu da nas svi vole. To budi želju da kažemo “da” svemu – a to je kraj vaše produktivnosti.

# Prepustite drugima sve ono u čemu ne možete biti najbolji. Fokusirajte se samo na aktivnosti unutar onoga u čemu briljirate.

# Radite u blokovima od po 90 minuta sa po 10 minuta pauze kako biste napunili baterije.

# Zaustavite multitasking. Ne obavljate više zadataka odjednom. Fokusirajte se u potpunosti na jedan zadatak dok ga ne završite.

#  Napravite “Stop Doing” listu, odnosno listu stvari koje trebate prestati raditi da biste bili produktivniji i uspješniji, dakle stvari koje vam kradu vrijeme i energiju a ne doprinose ostvarenju vaših ciljeva.   

# Iskoristite vrijeme putovanja na posao za čitanje, ili ako vozite za slušanje audio-knjiga ili motivirajućih audio zapisa. Razmislite koliko je to vremena mjesečno ili godišnje, koliko znanja, energije i inspiracije možete nakupiti.

BiznisInfo.ba