1,3 milijarde ljudi ide “pod ključ” 21 dan

0

Indija će započeti s najvećim „zatvaranjem“ na svijetu, najavio je premijer Narendra Modi u televizijskom obraćanju, upozoravajući da bilo ko ko ide van riskira da „pozove“ koronavirus u svoj dom. On je obećao da će sa dvije milijarde dolara poduprijeti zdravstveni sistem zemlje. Mjere se počinju primjenjivati u ponoć i trajat će 21 dan.

– Da biste spasili Indiju i svakog Indijca, nastupit će potpuna zabrana izlaska iz vaših domova – rekao je Modi dodajući da, ako zemlja ne uspije spriječiti najgore u sljedećih 21 dan, to bi je moglo vratiti 21 godinu unazad.

Ova odluka znači zatvaranja gotovo petine svjetskog stanovništva.

Indijski zdravstveni dužnosnici izvijestili su o 469 aktivnih slučajeva zaraze virusom Covid-19 i 10 smrtnih slučajeva.

Dužnosnici su u više navrata tvrdili da još nema dokaza o širenju virusa unutar zajednice, ali su proveli relativno mali broj testova.

Posljednjih dana Indija je postepeno proširivala naredbe za ostanak kod kuće te je zabranila međunarodne i domaće letove i obustavila prevoz putnika željeznicama.

Pružatelji osnovnih usluga, uključujući bolnice, policiju i medije, izuzeti su iz naredbe stalnog boravka na jednom mjestu, a mnoge su trgovine hrane i apoteke ostale otvorene.

Modi je u utorak svoju novu odluku nazvao “potpunim zatvaranjem” i nije objasnio hoće li iko biti izuzet, ali je rekao da su državna i regionalne vlade poduzele sve korake da osiguraju isporuku osnovnih potrepština.