Sparkasse Bank usmjerila 16 hiljada maraka u poslovne ideje mladih

0

Sparkasse Bank sa 16 000 KM je podržala projekat Nagrada za društvene promjene (SIA). U okviru projekta, mladi iz BiH apliciraju sa svojim idejama za osnivanje socijalnih biznisa, razrađuju ideje i poslovne planove pod mentorstvom stručnjaka iz privrede te imaju priliku osvojiti tri novčane nagrade za najbolje poslovne ideje.

Krajnji cilj projekta je podstaći poduzetnički duh kod mladih, te im pomoći da svoje poslovne ideje u konačnici i realizuju te se ekonomski osnaže i osamostale.

Nagrada za društvene promjene (SIA) je najveći program za podsticaj studentima za pokretanje socijalnih biznisa u Evropi i provodi se istovremeno u 12 zemalja. Projekat u BiH void Fondacija Dokukino sa nizom partnera, slijedeći misiju promocije socijalnog poduzetništva među studentima.

Osim finansijske podrške Sparkasse Bank mladima je osigurala i mentorstvo na tematskim radionicama.

“Rado pružamo podršku svim projektima koji doprinose poboljšanju kvalitete života mladih i pružaju im mogućnost za obrazovanje i zapošljavanje, i to ne samo u finansijskom smislu. Vrlo je važno prenijeti ovim mladim ljudima znanja i vještine koje će im biti potrebne u poslovnom životu, što su naše kolege sa zadovoljstvom učinile. Iskreno se nadamo da će ovaj projekat izroditi nekoliko mladih poduzetnika koji će donijeti pozitivne promjene u svom okruženju i sretni smo što smo imali priliku da pomognemo i pratimo ih na jednom dijelu tog puta”, istakla je Elmira Lalić, Voditeljica Odjela za marketing i komunikacije Sparkasse Bank.

Na takmičenje se prijavilo 26 timova iz cijele zemlje, od kojih je žiri odabrao 7 najuspješnijih kao finalist Nagrade za društvene promjene. U toku je predstavljanje video radova svih projekata koji su se plasirali u finale, a za koje se može javno glasati na socialimpactaward.ba platformi do 26. septembra.

“Tokom dvomjesečnog perioda inkubacije, finalisti programa su uz mentorsku podršku intenzivno radili na unapređenju svojih ideja i doradi biznis plana. Najboljih 7 timova u konkurenciji je za jednu od tri novčane nagrade o kojima će odlučivati stručni žiri, uključujući i predstavnika Sparkasse Bank. Svi projekti su ekološke prirode, usmjereni na zapošljavanje mladih ljudi i od značaja su za naše društvo”,kazao je Goran Zarić, Regionalni coordinator Nagrade za društvene promjene (SIA).

Ceremonija proglašenja pobjednika te uručenje nagrada biće upriličeno 29. septembra 2016.