Kako Biden planira transformisati američku ekonomiju

0

Joe Biden položio je zakletvu i postao novi predsjednik SAD. Tokom svoje kampanje dao je opsežna obećanja da će obnoviti privredu i ubrzati oporavak od pandemije.

Evo nekoliko politika koje planira provesti kako bi Amerikance vratio na posao, povećao broj radnih mjesta, povećao rasnu ravnopravnost i poreze, s ciljem ponovnog otvaranja ekonomije.

Odgovor na krizu Covid-19

Bidenov plan za Prvi dan, kako je detaljno objašnjeno na web stranici njegove kampanje, ima za cilj poduzimanje kontrole nad krizom Covid-19.

Poziva se na udvostručavanje broja mjesta za testiranje u cijeloj državi, ulaganje u testove koji se mogu obavljati kod kuće i zapošljavanje najmanje 100.000 Amerikanaca za traženje kontakata zaraženih.

Također želi uložiti 25 milijardi dolara u proizvodnju i distribuciju vakcina, s ciljem da svi Amerikanci dobiju besplatno cjepivo.

Plan također uključuje osiguravanje sredstava državnim i lokalnim vlastima kako bi mogle izbjeći budžetske nedostatke, te traženje od Kongresa da pomogne školama i da pokrije dio troškova povezanih s Covidom za mala poduzeća.

Borba protiv nejednakosti

Biden je rekao da neće podizati porez za ljude koji zarađuju manje od 400.000 američkih dolara godišnje. Ali planira prikupiti prihod na sljedeće načine:

• Povisiti najvišu stopu poreza na dohodak na 39,6 posto, koliko je bila za vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame, sa sadašnjih 37 posto

• Povećati stopu poreza na dobit sa 21 posto na 28 posto

• Zahtijevati od američkih kompanija da plate minimalni porez od 21 posto na inostrani prihod

• Uvesti poreznu kaznu za firme koje premještaju radna mjesta u inostranstvo a nastavljaju prodavati proizvode u SAD

• Zahtijevati 15 posto poreza na knjigovodstveni prihod za firme

• Svako ko zaradi više od milion dolara godišnje oporezivat će se istom stopom za prihod od ulaganja kao i na njegovu platu

Biden je također rekao da želi proširiti porezni kredit za djecu kako bi pomogao porodicama koje rade tokom pandemije, kako bi roditeljima dao 3.000 dolara godišnje za svako dijete u dobi od šest do 17 godina i 3.600 dolara po djetetu mlađem od šest godina.

5 miliona novih radnih mjesta

Biden planira kreirati “najmanje pet miliona” novih proizvodnih radnih mjesta. Želi uložiti 400 milijardi dolara u procese poput lanaca snabdijevanja koji pokreću potražnju za američkim proizvodima i uslugama, te 300 milijardi dolara u istraživanje i razvoj u tehnologiji, uključujući vještačku inteligenciju i 5G.

Federalna minimalna plata, koja trenutno iznosi 7,25 dolara, povisila bi se na najmanje 15 dolara na sat.

Kao dio svog plana, Biden također želi uložiti 70 milijardi dolara u koledže i univerzitete koje pohađaju Afroamerikanci, što je potez koji uključuje niz inicijativa poput stipendija i izgradnju novih objekata.

Što se tiče čiste energije, njegova bi administracija kupila čista vozila i proizvode vrijedne milijarde dolara i tražila bi od zemalja koje nisu prilagođene ekološkim standardima da plaćaju posebni porez.

Još jedan prioritet u Bidenovim planovima je promocija rasne ravnopravnosti. Rekao je da će finansirati državne i lokalne investicijske inicijative za tamnopute poduzetnike, kao i osigurati 100 milijardi američkih dolara zajmova sa malim kamatama za tamnopute zajednice kroz državne i lokalne programe kreditiranja.

Opraštanje studentskih kredita

Biden traži da se svakom studentu odmah otkaže 10.000 američkih dolara duga po saveznom studentskom zajmu, kao dio odgovora na pandemiju.

Dodatnih 10.000 američkih dolara duga studentskog zajma bit će oprošteno za svaku godinu rada za opšte dobro koje pojedinci obavljaju, do maskimalno pet godina, prema Bidenovom planu.

Također želi udvostručiti maksimalni iznos bespovratnih sredstava i povećati broj studenata koji mogu pristupiti finansijskoj pomoći, istovremeno prepolovivši isplate saveznih studentskih zajmova.

Onima koji su pohađali fakultete na kojima studiraju pripadnici manjina ili Afroamerikanci, a zarađuju manje od 125.000 američkih dolara godišnje, trebao bi biti oprošten sav dug, prema Bidenu.

Škole bi mogle biti besplatne za učenike čija su porodična primanja manja od 125.000 američkih dolara godišnje.

Dodatni prijedlozi

Biden također planira usvojiti prijedlog stečajne reforme Elizabeth Warren, kojim bi se ubrzao stečajni postupak i omogućilo ljudima koji podnose zahtjev za privatni bankrot da odvoje sredstva za brigu o djeci i predmete poput igračaka i knjiga.

Također želi proširiti prava na zaštitu radnika i olakšati radnicima pridruživanje sindikatima bez da ih poslodavci prisiljavaju na obavezne sastanke ili ometaju pregovore.

Biden nastoji eliminirati privatna sredstava za finansiranje kampanja na saveznim izborima ustavnim amandmanom, odnosno zahtijevati da se kandidati za svoje kampanje oslanjaju samo na javne finansije.

Također poziva na zakon koji će spriječiti strane državljane da utiču na američke izbore i stvoriti veću transparentnost izborne potrošnje, tako da bi oglas na Facebooku trebao otkriti svoje donatore.

Na infrastrukturnom planu, Biden će predložiti plan od 1.300 milijardi dolara tokom deset godina čiji je cilj učiniti američke radnike srednje klase konkurentnijima na globalnom nivou, potaknuti SAD na usvajanje čistijih energetskih procesa i rast privrede.

Što se tiče načina na koji će biti plaćene ove reforme, Biden je rekao da će ukidanje Trumpovog smanjenja poreza nadoknaditi neke troškove plana.

D. Sinanović