Јanuarska desezonirana proizvodnja u RS manja za četiri odsto

0

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u januaru bila je manja od decembarske za četiri odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da kretanja u januaru, ne samo kada je riječ o industriji, ne mogu biti ni reper, ni pokazatelj stanja kako će se u toku godinu kretati određeni sektor.

Prema njenim riječima, glavni uzroci koji direktno ili indirektno djeluju na januarsko stanje, konkretno u industriji, su raspored prazničnih i neradnih dana, kao i vremenski uslovi.

Najveći procentualni rast od 38,2 odsto imala je desezonirana proizvodnja kapitalnih proizvoda, a najveći pad od 13,1 odsto intermedijalnih proizvoda.

Pad desezonirane proizvodnje u januaru u odnosu na decembar zabilježen je u vađenju ruda i kamena od 15,5 odsto, u prerađivačkoj industriji od 6,1 odsto, u proizvodnji snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 7,6 odsto.

Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Srpskoj u januaru ove godine bila je manja za 11,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najveći procentualni rast u januaru ove u odnosu na januar prošle godine, od 42,7 odsto, bio je kod kapitalnih proizvoda, a najveći pad, od 24,8 odsto, kod intermedijalnih proizvoda.

Srna